Eemshaven uitvalsbasis voor windturbinebouw | Maritiem Nederland
Nieuws
Eemshaven

Eemshaven uitvalsbasis voor windturbinebouwMark van Baal | maandag 24 februari 2014
Offshore Wind

Het is een vurige wens van Den Helder om de offshore-windhoofdstad van de Noordzee te worden, maar de Eemshaven is de marinestad een stap voor.

De Orange Blue Terminal (OBT) in de Eemshaven gaat 77 funderingen voor een offshore windpark boven het Duitse Waddeneiland Borkum op- en overslaan. Het windpark, Borkum Riffgrund 1, op 36 kilometer ten noorden van het Waddeneiland, zal bestaan uit 77 Siemens-turbines van 3,6 megawatt. GeoSea (DEME-groep) plaatst de funderingen op zee.

De funderingen, bestaande uit pijlers (66 meter, 700 ton) en transitiestukken (25 meter, 333 ton), worden in Aalburg in Denemarken geproduceerd en gaan per zwareladingschip naar Eemshaven. Daar worden ze gelost en tijdelijk opgeslagen. Hiervoor zijn onder andere een SPMT (Self Propelled Modular Transporter met 24 assen), een verrijdbare 600-tons kraan, een opslagterrein van 90.000 m2 (dertien voetbalvelden) en een extra zwaar uitgevoerde kade (20 ton/m2 draagvermogen) nodig. Het 161 meter lange ladingschip ‘Pacific Orca’ pikt de funderingen vanaf het begin van dit jaar op van de heavy duty kade.

“GeoSea’s keuze voor de Orange Blue Terminal bevestigt dat we met de bouw van deze terminal hebben voldaan aan de behoefte van de offshore windenergiesector aan geschikte havens en op maat gesneden logistieke oplossingen”, zegt Heinz Wasser, managing director van de Orange Blue Terminal.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland