Eemsdelta loopt investeringen mis door stikstofcrisis | Maritiem Nederland
Nieuws
De toetreding van Equinor en RWE sluit aan bij de internationale ambitie van het NortH2-project.

Eemsdelta loopt investeringen mis door stikstofcrisis

Redactie | donderdag 9 januari 2020
Havens

Groningen Seaports heeft een prima jaar achter de rug. De overslag daalde licht tot bijna 13 miljoen ton. Het havenbedrijf gaf 6,4 hectare terrein uit aan nieuwe en bestaande bedrijven. Zorgen zijn er over de gevolgen van de stikstofcrisis. In de Eemsdelta is naar schatting 1,5 miljard euro aan investeringen 'on hold' gezet.

Circa dertig initiatieven in de havens die een bijdrage leveren aan de energietransitie zijn al op losse schroeven komen te staan, vertelde directeur Cas König tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het havenbedrijf. De investeringen in de regio in de orde van 1,5 miljard euro vertragen hierdoor en Groningen Seaports heeft dat eveneens in haar resultaat gemerkt. Ook het uitstellen van de bouw van een staalfabriek in de Eemshaven is een gevolg van de stikstofregels.

“Ondanks de tegenwind hebben we in 2019 ook weer een aantal nieuwe bedrijven mogen verwelkomen. In de Eemshaven ging het om meerdere offshore bedrijven die onderhoud en beheer uitvoeren van de windparken in het Duitse gedeelte van de Noordzee. Groningen Seaports versterkte voor een van deze bedrijven 220 meter kade voor de overslag van zware windturbineonderdelen. Deze kade werd bovendien voorzien van een intelligent monitoringsysteem. In de Eemshaven streek een nieuw bedrijf voor dataopslag neer. Daarnaast vestigden zich in het verzamelgebouw Nijlicht zeven offshore gerelateerde innovatieve start-ups”, aldus König.

Gemiste kans

In een schriftelijke reactie op de 'Regeling spoedaanpak Stikstof bouw en infrastructuur' kraakt König een aantal kritische noten. Zo noemt hij het 'onbegrijpelijk' dat de regeling van de ministeries van Landbouw, Binnenlandse Zaken en EZ "geen enkel perspectief biedt voor industriële projecten die bijdragen aan de energietransitie en andere opgaven op het vlak van verduurzaming". Een gemiste kans als je bedenkt dat juist deze projecten vaak bijdragen aan een beperking van de stikstofemissies in totaal. 

Bovendien bevinden de toegelaten projecten zich met name in het westen, zuiden en midden van het land. In de noordoostelijke provincies zijn zoals bekend geen (grootschalige) infrastructurele en woningbouwprojecten voorzien. De noordelijke industrie heeft echter wel veel nieuwe projecten in voorbereiding die bijdragen aan energietransitie en verduurzaming. Veel van deze projecten stagneren als gevolg van de stikstofproblematiek. "Het is niet logisch en niet acceptabel dat de regeling geen enkele opening biedt voor andere projecten van regionaal belang dan infrastructuur en woningbouw. Dat neigt naar willekeur en geeft geen blijk van gevoel voor nationale opgaven", schrijft König, mede namens de bedrijven in de Eemsdelta en VNO-NCW Noord.

Partners Maritiem Nederland