Economie; Nederlandse Shortseasector | Maritiem Nederland
Nieuws

Economie; Nederlandse ShortseasectorRedactie | dinsdag 12 december 2006

De overslag in de NEDERLANDSE SHORTSEASECTOR is in 2005 met slechts 0,72 procent gegroeid van 269,1 naar 271 miljoen ton. Tussen 2004 en 2005 steeg de overslag in de kustvaart met 11 procent. “Al tien jaar lang wordt een jaar met spectaculaire groei afgewisseld door een jaar van stagnatie,” vertelt Ingrid van Gelderen van het voorlichtingsbureau Shortsea Shipping. Voor deze opmerkelijke trend is nog geen verklaring gevonden. Voor 2006 verwacht men inderdaad weer flinke groei.

 

Zeeland Seaports heeft op donderdag 2 november bekendgemaakt dat de AUTRICHEHAVEN BIJ DE AXELSE VLAKTE in Terneuzen wordt verlengd van 225 naar 800 meter. De nieuwe haven is straks 11,5 meter diep, biedt 27 hectare havengebied met kadeontsluiting en 43 hectare droog haventerrein. Zeeland Seaports speelt met deze uitbreiding, die 27 miljoen euro gaat kosten, in op de komst van een aantal bedrijven op de Axelse Vlakte.

 

Milieuorganisaties hebben bezwaar aangetekend tegen de aanleg van de NIEUWE KOLENTERMINAL IN DE AFRIKAHAVEN bij Amsterdam. De overslag van kolen zou veel overlast veroorzaken. Vooral de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt, is niet goed berekend volgens Milieufederatie Noord-Holland, Milieucentrum Amsterdam en Kontakt Milieubeheer Zaanstreek.

 

De Rotterdamse rederij EUROPA WEST-INDIË LIJNEN (EWL) gaat intensief samenwerken met het Ierse fruitbedrijf Fyffes. Door efficiënt gebruik te maken van elkaars lijndiensten, varen de twee bedrijven straks op wekelijkse basis naar verschillende locaties in Zuid- Amerika en het Caribisch gebied. Volgens nieuwe regelingen bieden de twee bedrijven straks wekelijkse vrachtdiensten aan naar bestemmingen als Santa Marta (Colombia), San Juan (Puerto Rico) en Kingston (Jamaica).

 

Noorwegen is bezig met plannen voor aanleg van een NIEUWE ONDERZEESE GASLEIDING van Noorwegen naar West-Europa. De Gasunie heeft onderzocht welke opties er zijn voor aanlanding van de leiding in Nederland. Callantsoog bleek de beste mogelijkheid. Noorwegen kijkt ook naar aanlandingsmogelijkheden in Groot-Brittannië en België.

 

In de eerste 9 maanden van 2006 vertoonde de Rotterdamse haven een bescheiden groei. De totale overslag bedroeg 281 miljoen ton, een stijging van 1,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Met een recordoverslag van 840.000 TEU hervatte ook de containeroverslag zich, na de slappe lenteperiode. Rotterdam denkt dit jaar op een groei van 2 procent uit te komen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland