Economie & Bedrijf; Fugro | Maritiem Nederland
Nieuws

Economie & Bedrijf; Fugro

Redactie | dinsdag 12 december 2006

FUGRO heeft voor 6,5 miljoen euro het Duitse OSAE Survey and Engineering Gesellschaft für Seevermessung overgenomen. Hiermee versterkt Fugro zijn offshore survey-activiteiten die niet met olie en gaswinning te maken hebben. De diensten van het voormalige OSAE gebruikt Fugro vooral om, in opdracht van overheden, kustgebieden in kaart te brengen en zo het milieu in de gaten te houden.

 

Sleep- en bergingsbedrijff SMIT INTERNATIONALE is bezig met een opvallende opmars op de beurs. Eind oktober stond het aandeel op 40 euro, terwijl het jarenlang niet boven de 15 euro uitkwam. De reorganisatie, doorgevoerd door topman Ben Vree, lijkt succes te hebben. Het bedrijf stootte zijn offshoreactiviteiten af en ontsloeg 1.500 man kantoorpersoneel. Verder richt het bedrijf zich meer op havensleepdiensten als een stabiele bron van inkomsten en staan de bergingswerkzaamheden op een lager pitje.

 

SUEZ GLOBAL LNG heeft op 5 oktober 2006 een overeenkomst gesloten met China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) om op korte termijn vloeibaar aardgas (LNG) te leveren aan China. CNOOC is de op twee na grootste oliemaatschappij in China, en Suez is het eerste bedrijf dat een contract voor levering van LNG met een grote Chinese energiespeler afsluit. Tegen 2010 verwacht de Chinese coöperatie 20 tot 25 miljoen ton LNG van Suez aan te kopen.

 

VOPAK profiteerde afgelopen kwartaal van de wereldwijd toenemende vraag naar energie en chemicaliën. Het bedrijfsresultaat (exclusief eenmalige kosten) steeg in het derde kwartaal met bijna eenderde naar 57,5 miljoen euro. Tegen het eind van het jaar hoopt men uit te komen op 220 miljoen euro, tegen 180 miljoen euro in 2005. Vopak wil de komende jaren blijven uitbreiden en men wil onderzoeken wat nieuwe producten als LNG en biodiesel voor het bedrijf kunnen betekenen.

 

Na twee jaar van verliezen heeft CEM, operator in de containerbinnenvaart, in september voor het eerst weer winst gemaakt. De winstdoelstelling van het bedrijf is voor 2007 intussen met 25 procent verhoogd. CEM bereikte een dieptepunt in mei, toen schepen dagenlang stillagen door de storing bij ECT op de Maasvlakte.

 

Het gaat goed met de BIJLBOEG VAN DAMEN. In de Golf van Mexico zijn al zeven vaartuigen met de nieuwe boeg operationeel. De belangrijkste functie van deze snelle schepen is vervoer van personeel van en naar boorplatforms en uitvoering van snelle bevrachtingswerkzaamheden voor offshore-installaties. In de toekomst zullen deze schepen, die ook inzetbaar zijn bij zware weersomstandigheden, daarnaast als patrouillevaartuigen opereren.

Partners Maritiem Nederland