Duurzame Tour opmaat naar schonere zeevaart | Maritiem Nederland
Nieuws
De Duurzame Tour wordt gesteund door Innovation Quarter, NMT, Stichting De Noordzee, Maritime Delta en KVNR.

Duurzame Tour opmaat naar schonere zeevaart



Redactie | maandag 14 oktober 2019
Zeevaart, Maritieme Cluster

Tijdens de Duurzame Tour in Rotterdam en Delfzijl brachten acht MKB-bedrijven een bezoek aan zes reders in Zuid-Holland en Groningen om hen te overtuigen van hun duurzame oplossingen. In het kader van de Green Deal heeft de Nederlandse zeescheepvaart afspraken gemaakt om snel te verduurzamen. 

“We doen mee aan de Duurzame Tour omdat we een pilot of onderzoek willen starten samen met de zeescheepvaart, om de industrie te helpen verduurzamen”, aldus Ruben Geutjens van Qlayers uit Delft. Samen met andere bedrijven in de provincie Zuid-Holland (Finsulate, GBM Works, Luijkx Ultrasound en HDM Sustainable Solutions) bracht Qlayers een bezoek aan de reders Jumbo Maritime, Van Oord en Vertom.

Verduurzamingswinst

De Duurzame Tour is een kleine maar belangrijke stap in de enorme opgave waar de zeevaart voor staat. Het illustreert dat elke kleine stap bijdraagt en de opmaat kan zijn naar een doorbraak. De rol van (technologische) innovaties speelt bij het verduurzamen van de zeegaande vloot een essentiële rol. Er zijn al veel goede en realistische ideeën en tal van  maritieme toeleveranciers zoeken voor hun nieuwe duurzame oplossingen testruimte om de verduurzamingswinst van hun producten te bewijzen. En vanuit de behoefte om met behulp van technologie emissies te verminderen, kunnen reders die rol van launching customer oppakken.  In het Groningse Delfzijl pitchten de bedrijven Zepp Solutions, Marine Performance Systems en Widget Brain hun duurzame oplossing bij de reders Amasus Shipping, Royal Wagenborg, en MF Shipping Group. “Dit zijn hele mooie dingen vanuit het perspectief van de reder om te kijken hoe we onze milieuprestatie kunnen verbeteren”, zegt Environmental Coordinator Bas Luurtsema van MF Shipping Group over de Duurzame Tour.

Duurzame Tour

De Duurzame Tour vond plaats op 10 oktober, niet toevallig op de jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid. De Tour is bedoeld om in Nederland maritieme bedrijven aan elkaar te koppelen vanuit een verduurzamingsbehoefte. De oplossingen, inzichten en praktijkervaring van de ondernemers brengen discussies op gang die bijdragen aan nieuwe samenwerkingen. De deelnemende toeleveranciers zijn geselecteerd op basis van een beoordelingstraject en behoefte vanuit de reders. Om ook jong maritiem talent aan te betrekken werden beide delegaties vergezeld door jongerenambassadeurs van Nederland Maritiem Land. De Duurzame Tour is een initiatief van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, Netherlands Maritime Technology, Stichting De Noordzee, InnovationQuarter en samenwerkingsverband Maritime Delta.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland