Duurzame bio-stookolie maakt opgang in containerscheepvaart | Maritiem Nederland
Nieuws

Duurzame bio-stookolie maakt opgang in containerscheepvaartredactie | woensdag 13 maart 2019
Zeevaart, MET Event

Ikea Transport & Logistics Services, containerrederij CMA CGM en GoodShipping Program beginnen met steun van Havenbedrijf Rotterdam een proef met duurzame bio-stookolie in de containerscheepvaart. "Reders kunnen vandaag al overstappen." 

Op 19 maart zal voor het eerst een containerschip van CMA CGM de duurzame variant van zware stookolie bunkeren in e Rotterdamse haven. Volgens de deelnemende partijen is dit een belangrijke stap in de energietransitie van de internationale zeescheepvaart. Het Goodshipping Program (een Nederlands initiatief gericht op wereldwijde zeevrachtverladers) wil een CO2-neutraal zeetransport versnellen en faciliteert de proef. Directe betrokkenheid van verladers zoals Ikea is van vitaal belang bij de commercialisering van duurzame biobrandstoffen voor de scheepsvaartindustrie.

De duurzame bio-stookolie wordt geleverd door het Nederlandse bedrijf GoodFuels, pionier en marktleider voor duurzame biobrandstoffen in de scheepsvaart. Na een intensief testprogramma lanceerde GoodFuels in november een duurzame variant van zware stookolie, in samenwerking met Deense bulkrederij A/S Norden. De biobrandstof kan zonder aanpassingen aan de motor worden ingezet en wordt geproduceerd van duurzame grondstoffen (die niet concurreren met voedselproductie en niet leiden tot ontbossing. Het gebruik van de bio-stookolie zorgt voor een CO2-reductie van 80 tot 90 procent - gemeten van 'well to propellor'- in vergelijking met fossiele brandstoffen. Daarnaast zijn er nagenoeg geen SOx-emissies.

Volwassen biobrandstof

De initiatiefnemers willen met deze samenwerking de schaalbaarheid, duurzaamheid en technische volwassenheid van duurzame biobrandstoffen aantonen. Na de testperiode kan de opschaling van duurzame biobrandstoffen voor de scheepvaart worden aangejaagd – mits deze op een echt duurzame manier zijn geproduceerd en de CO2-uitstoot met tenminste 80 procent verlagen in vergelijking met fossiele brandstoffen.

Vandaag beginnen

“Met deze pilot tonen wij aan dat geavanceerde biobrandstoffen vandaag al kunnen worden ingezet om de footprint van scheepvaart te verlagen. Als Ikea willen we onze verantwoordelijkheid nemen door allereerst voor onze klanten ons eigen zeetransport te verduurzamen en daarnaast deze cruciale ontwikkeling te stimuleren in de scheepvaartindustrie. Zodra de pilot succesvol is afgerond, hebben wij de intentie om ten minste al onze containers vanuit Rotterdam op deze duurzame biobrandstof te gaan vervoeren”, zegt Elisabeth Munck af Rosenschöld, Head of Sustainability, Ikea Global Transport & Logistics Services.

"Met dit project zullen we voor het eerst een tweede generatie biobrandstoffen in een CMA CGM schip testen", zegt Xavier Leclercq, Vice President, CMA Ships, Director en Executive Officer, CMA CGM. "Het feit dat er nu een alternatief voor zware stookolie is dat geen technische aanpassingen aan onze motoren vereist, biedt ons een veilige en innovatieve mogelijkheid bij te dragen aan de energietransitie binnen de scheepvaart.”

Energietransitie versnellen

“Doel van ons programma is om verladers van zeevracht in staat te stellen om vandaag al van fossiele stookolie over te stappen naar echt duurzame CO2-neutrale bio-stookolie. Daarnaast willen we aantonen dat de energietransitie in de scheepvaart echt kan worden versneld door in de hele keten beter samen te werken", aldus Dirk Kronemeijer, ceo GoodShipping Program.

Allard Castelein voegt hieraan toe: “De haven van Rotterdam ziet dit initiatief als een stevige oproep aan de scheepvaartsector. Deze bunkering laat ziet dat CO2-reductie in de zeescheepvaart goed mogelijk is. Het is duidelijk dat verladers een belangrijke rol spelen in het reduceren van de CO2-uitstoot van de scheepvaart. De noodzakelijke infrastructuur hiervoor is in Rotterdam aanwezig. Daarnaast heeft het Havenbedrijf de komende vier jaar 5 miljoen euro beschikbaar voor het stimuleren van specifieke projecten om CO2-uitstoot van de scheepvaart te verminderen.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland