Duurzaamheid en cruiseschepen: wat zijn de laatste ontwikkelingen? | Maritiem Nederland
Nieuws
Schonere brandstoffen en filters op de schoorsteen zorgen voor minder uitstoot (foto: Martin Fuchs/Pixabay)

Duurzaamheid en cruiseschepen: wat zijn de laatste ontwikkelingen?In samenwerking met redactie | woensdag 1 mei 2019
Cruise, MET Event

Grote cruiseschepen stoten enorm veel schadelijke stoffen uit. Volgens de Britse krant The Guardian staat de CO2-uitstoot van een groot cruiseschip gelijk aan de uitstoot van ongeveer 84.000 auto’s. Gelukkig wordt er actief nagedacht over duurzame oplossingen, zodat er minder schadelijke stoffen worden uitgestoten.

Een schone lucht begint bij schone brandstof. De regels voor stookolie worden steeds strenger. Zo mag het zwavelpercentage in sommige gebieden nog maar 0,1 procent zijn. Gelukkig wordt er sinds kort ook geëxperimenteerd met schonere brandstoffen. Het gebruik van schonere brandstoffen, zoals CNG en LNG, kan luchtvervuiling door schepen met ongeveer 75 procent verminderen.

De AIDAnova heeft dit in de praktijk gebracht. Dit is het eerste cruiseschip dat volledig wordt aangedreven op LNG, vloeibaar aardgas. Het schip werd in augustus 2018 gedoopt. Nu is LNG geen groene brandstof, maar de brandstof is wel een stuk minder vervuilend dan stookolie. Het plaatsen van filters op de schoorsteen van de AIDAnova zorgt ervoor dat er een stuk minder vervuilende stoffen de atmosfeer in worden geblazen.

 Duurzaamheid aan boord

Ook aan boord van het schip wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Zo heeft Norwegian Cruise Line (NCL) onlangs besloten dat ze geen plastic rietjes meer aan boord aanbieden. Als lid van de Trash Free Seas Alliance wil het bedrijf de hoeveelheid plastic dat in de oceanen terechtkomt beperken.

Ook Holland America Line krijgt steeds meer aandacht voor het milieu. Zo doen zij veel om het waterverbruik aan boord te beperken. Zo is bijvoorbeeld elke hut uitgerust met een waterbesparende douchekop. Daarnaast zijn er toiletten die bijna helemaal geen water verbruiken. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het scheiden van afval.

Opladen in de haven

Normaliter stoot een cruiseschip enorm veel CO2 uit. Dit geldt voor het binnenvaren alsmede het aanmeren. Er moet vaak voor ruim 8.000 mensen aan boord elektriciteit worden opgewekt. Om in deze energiebehoefte te voorzien, laten de cruiseschepen hun generatoren draaien als ze zijn aangemeerd. Dit is ontzettend belastend voor het milieu. Daarnaast klagen omwonenden van de havens vaak over geluid- en stankoverlast.

Walstroom kan dan uitkomst bieden. Deze stroom kun je krijgen door een (grote) stekker van het cruiseschip in een speciaal stopcontact langs de kade te steken. Op deze manier kunnen de motoren van de cruiseschepen uitgeschakeld worden, maar wordt het schip nog steeds van energie is voorzien.

Voor het opladen van de schepen wordt dan bij voorkeur gebruikgemaakt van groene stroom. Bij de terminals van Amsterdam en Rotterdam is er helaas nog geen mogelijkheid om walstroom af te nemen. De rederijen vinden dit ook vaak te duur. De gemeente in Rotterdam wil walstroom daarom belastingvrij maken voor zeeschepen. Hopelijk worden er op deze manier meer organisaties gestimuleerd om walstroom af te nemen.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland