Duurzaam en betrouwbaar afmeren | Maritiem Nederland
Nieuws

Duurzaam en betrouwbaar afmerenJan Spoelstra | dinsdag 13 oktober 2015
Havens

Machinefabriek L. Straatman introduceert dit jaar op Europort 2015 een quick release mooring hook waarbij zonnepanelen voor de volledige stroomvoorziening zorgen.

“Het gaat om een zogenaamde sliphaak, wat gezien kan worden als een geavanceerde bolder waar de afmeerlijnen omheen gelegd worden, en die in geval van calamiteiten snel losgemaakt kunnen worden”, aldus Gideon Höhle, sales manager bij Machinefabriek L. Straatman. Nieuw aan het systeem is dat een autonome duurzame stroomvoorziening stroom levert aan de geïntegreerde kaapstander die gebruikt wordt om de afmeerlijn naar de dolphin te trekken.

De quick release afmeersystemen van het bedrijf uit Zwijndrecht worden veel gebruikt op olie-, gas- en LNG-terminals. “Mochten zich calamiteiten voordoen, dan wil je dat de roeiers schepen snel van de kade los kunnen maken, om schip en bemanning snel in veiligheid te brengen”, zegt Höhle.

Naast de sliphaak met kaapstander bestaat het systeem uit zonnepanelen en een accupakket. Tevens kan voorzien worden in geïntegreerde werkverlichting en nautische verlichting, desgewenst geheel gecertificeerd conform ATEX-richtlijnen. “Vooraf overleggen we met de klant over met welke interval het systeem gebruikt moet worden, schatten wij in hoeveel zonuren de locatie per dag ontvangt en zorgen we ervoor dat er voldoende stroom wordt opgewekt, ook tijdens de korte dagen in de winter. Zo kunnen we een optimaal accupakket en zonnepanelen leveren voor iedere locatie.”

Vooral voor afmeerpalen in open water voorziet Höhle toekomst voor het systeem: “Nu worden deze vaak gevoed middels een stroomkabel die op de bodem van de haven ligt. In een grote zeehaven komt het voor dat zo’n kabel kapot gevaren of getrokken wordt, terwijl een haven juist baat heeft bij een optimale beschikbaarheid van de aanmeersystemen. Met een autonome duurzame stroomvoorziening ondervang je die risico’s en wordt bovendien bijgedragen aan een beter milieu.”

Machinefabriek L. Straatman
Maritieme toeleverancier
Europort 2015 standnr.: 6405

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland