Duitse bedrijven lovend over energietransitie in haven | Maritiem Nederland
Nieuws
Vijftien bedrijven bezochten op uitnodiging van VNO-NCW de haven van Rotterdam.

Duitse bedrijven lovend over energietransitie in havenRedactie | donderdag 21 november 2019
Havenbedrijf Rotterdam

Op 20 november bracht een delegatie van het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) een bezoek aan de haven van Rotterdam. De Duitse bedrijven, waaronder ThyssenKrupp, BASF en ExxonMobil, en Schott, hebben waardering voor de projecten om de haven CO2-neutraal te maken.

“De haven van Rotterdam pakt de uitdaging van klimaatbescherming op een consequente en pragmatische wijze aan. Het minder afhankelijk maken van fossiele grondstoffen van een mondiaal logistiek knooppunt zoals Rotterdam, dat een centrale functie heeft voor de Duitse industrie, heeft een belangrijke voorbeeldfunctie”, zei BDI-delegatieleider Holger Lösch.

Namens het havenbedrijf voegde Stijn van Els daar aan toe: “We kunnen trots zijn dat de leidende rol die Rotterdam neemt in de energietransitie door onze partners in Duitsland erkend wordt. De langjarige en zeer belangrijke verbinding tussen Rotterdam en het Duitse achterland wordt zo alleen maar versterkt.”

Gedeelde belangen

De Duitse werkgevers en HbR hebben beide belang bij het vergroten van infrastructuurcapaciteit op goederenspoor en binnenvaart. Een kwart van de goederenoverslag in de haven van Rotterdam is bestemd voor Duitsland. De grootste economie van Europa importeert ertsen, kolen, olie en mineralen via de grootste haven van Europa, maar ook onderdelen voor de industrie. De rivieren Rijn, de Neckar en de Main vormen een duurzame en efficiënte verbinding met belangrijke economische centra in Duitsland.

Ook is Rotterdam onderdeel van een uitgebreid netwerk van rechtstreekse spoorverbindingen voor goederenvervoer. Deepsea-rederijen kiezen de haven van Rotterdam als eerste aanloophaven in Noordwest-Europa. Dit levert tijdwinst op voor verladers omdat containers al onderweg zijn naar de eindklant via trein, binnenvaartschip of vrachtwagen voordat het containerschip uitvaart naar haar volgende Europese bestemming.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland