Drugssmokkel per onderzeeboot neemt toe | Maritiem Nederland
Nieuws
Drugskartels gebruiken heuse onderzeeboten

Drugssmokkel per onderzeeboot neemt toe

Jan van den Berg | dinsdag 4 november 2014
Marine

Drugssmokkelaars lijken steeds vaker mini-onderzeeboten in te zetten op hun smokkelroutes langs de Nederlandse Antillen.

Het smokkelen van drugs van Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten gebeurt steeds vaker met (semi)onderzeeboten. Sinds het midden van de jaren negentig gebruiken drugskartels boten waarvan alleen een kleine cabine boven water uitsteekt. Zeven jaar geleden werd de eerste echte onderzeeboot ontdekt. Hiervan steken alleen een periscoop en snorkel boven water uit.

Intussen gaat het soms om boten van dertig meter lang met een geschatte actieradius tot 3.000 km en een snelheid van 11 knopen. De bouwkosten bedragen enkele miljoenen dollars en de boten worden maar één maal gebruikt. Desondanks loont de inzet. Er kan voor honderd miljoen dollar of meer aan cocaïne mee vervoerd worden.

De laatste paar jaar hebben de Amerikaanse marine en kustwacht 214 onderzeeboten ontdekt, waarvan er slechts 45 konden worden onderschept. Doordat er van de boten vrijwel niets boven water uitsteekt, is detectie moeilijk. Mogelijk zijn er dan ook veel meer van deze boten geweest.

De marine en kustwacht van Nederland en de Antillen hebben er nooit een onderschept, laat woordvoerder luitenant Maartje van der Maas weten. Dat kan veranderen. Volgens de Amerikaanse marine varen deze boten steeds vaker van Venezuela naar Puerto Rico. Ook is er in Guyana een onderzeeboot gevonden, die waarschijnlijk uit Venezuela kwam. In beide gevallen varen zij door Nederlands-Antilliaanse wateren.

Meer achtergronden...

Partners Maritiem Nederland