Drones gaan EU-wateren bewaken | Maritiem Nederland
Nieuws

Drones gaan EU-wateren bewaken

Antoon Oosting | maandag 27 maart 2017
Maritieme Cluster

Europa gaat drones inzetten voor het bewaken van de Europese kustwateren. Het Europese maritieme veiligheidsagentschap EMSA heeft hiervoor een contract ter waarde van 67 miljoen euro gesloten met het Britse Martek Marine.

De Britten leveren hiervoor zogeheten Remotely Piloted Aircraft Services (RPAS), oftewel drones, samen met de piloten, lange-afstandsantennes, voertuigen met apparatuur voor de besturing van de drones en bijbehorend grondpersoneel. De drones kunnen vijf uur lang in de lucht blijven en een maximale reikwijdte bereiken van 50 kilometer. Per drone zijn drie man personeel nodig voor de bediening. Per missie worden er twee tegelijk ingezet.

De door de drones verzamelde beelden en data worden live gestreamd naar het controlecentrum van het in Lissabon gevestigde EMSA. De Europese lidstaten kunnen hier vervolgens over beschikken om de juiste beslissingen en acties te ondernemen. In ieder geval de Europese grensbewakingsorganisatie FRONTEX en EFCA hebben al aangekondigd de onbemande luchtvaartuigen te willen gaan inzetten.

De drones kunnen worden ingezet voor het bewaken van de Europese zeegrenzen tegen illegale grensoverschrijdingen, ter assistentie van zoek- en reddingsoperaties op zee, voor het ontdekken van illegale olielozingen en voor de controle op de uitstoot van schadelijke verbrandingsgassen door de scheepvaart. Tevens kunnen ze gebruikt worden voor het opsporen van illegale visserij en mensensmokkel.

De drone kan zowel vanaf de kust als vanaf een (kustwacht)schip worden gelanceerd om informatie te verzamelen. Hij kan verticaal starten en landen waardoor hij maar een paar vierkante meter nodig heeft en geen landingsbaan. De in de drone gebruikte technologie is bestand tegen stormwinden, hevige regenbuien, sneeuw en het vanuit zee opspattende zout.

Partners Maritiem Nederland