Droge bulk stuwt goederenoverslag North Sea Port | Maritiem Nederland
Nieuws
De overslag van droge bulk pluste met ruim 5 procent.

Droge bulk stuwt goederenoverslag North Sea PortRedactie | woensdag 8 januari 2020
Havens

Dankzij een stijging met 5,4 procent van de overslag in droge bulk noteert North Sea Port voor het derde jaar op rij een recordjaar in de goederenoverslag via zeevaart. Ook de containeroverslag laat een forse plus zien.

De droge bulk is goed voor bijna de helft van de totale goederenomslag via zeevaart van 71,4 miljoen ton. Een sterke bouwmarkt zorgt ook in 2019 voor meer overslag van zand, grint en bouwmaterialen. De kolenoverslag - vooral voor de procesindustrie – en de landbouwproducten handhaven zich. Schroot en ertsen kennen een kleine daling.

De containeroverslag nam met 48,7 procent toe tot 2,5 miljoen ton en 330.000 TEU. De groei is (opnieuw) te danken aan het aantrekken van nieuwe diensten en een toename van koelcontainers. North Sea Port groeit zo bovendien verder als draaischijf voor containers tussen zeevaart en het vervoer ervan landinwaarts via binnenvaart.

De overslag van natte bulk daalt licht tot 20,1 miljoen ton (-2,2%). De afname is vooral zichtbaar in de (petro)chemische sectoren, grotendeels door een onderhoudsstop. Er wordt wel een sterke stijging (+42%) in de overslag van biodiesel en plantaardige olie genoteerd.

De overslag van conventioneel stukgoed komt op 11 miljoen ton (-6,6%). De daling doet zich onder meer voor bij fruit omdat dit meer en meer in containers wordt vervoerd. De overslag van machines zit wel in de lift. Ro/Ro daalt tot 3,2 miljoen ton (-9,6%) wat te merken is bij voertuigen en trailers.

Ook de overslag via binnenvaart nam toe van 58 miljoen naar 60 miljoen ton. Dit brengt de totale overslag van de fusiehaven op 131,4 miljoen ton. Bovendien mag er nog 15 tot 16 miljoen ton overslag via pijpleidingen worden bijgeteld.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland