Drijvende accu’s Skoon Energy in Amsterdamse haven | Maritiem Nederland
Nieuws
De doop van het ponton met de mobiele walstroominstallatie aan de De Ruijterkade in Amsterdam.

Drijvende accu’s Skoon Energy in Amsterdamse haven

Bart Stam | dinsdag 3 maart 2020
Havenbedrijf Amsterdam

Na een kortstondig proefproject in 2019 met shortseaschepen in Rotterdam, krijgt ook de haven van Amsterdam een drijvende walstroominstallatie. “Het verschil met de Parkkade in Rotterdam is dat het hier gaat om een varend ponton dat op diverse locaties duurzame elektriciteit kan leveren,” aldus Peter Paul van Voorst tot Voorst, medeoprichter van Skoon Energy. “Zowel in de haven als in de stad.”

Voor Skoon Energy past het project ‘Operation Clean Amsterdam’ goed in de bedrijfsfilosofie om mobiele systemen te ontwikkelen voor duurzame energie. “In gesprekken met Port of Amsterdam ontdekten wij dat er behoefte is aan extra elektrisch vermogen voor de scheepvaart,” zegt Van Voorst tot Voorst. “Dit geldt vooral voor riviercruiseschepen maar er liggen ook kansen voor bijvoorbeeld binnenvaartschepen of luxe jachten.”

Weliswaar heeft Amsterdam sinds enkele jaren walstroomkasten in de Houthavens en aan het IJ maar vooral in het voorjaar is de capaciteit vaak onvoldoende. Rondom de opening van De Keukenhof meren honderden riviercruiseschepen af aan de De Ruijterkade Oost en West. Amsterdam telt jaarlijks zo’n tweeduizend van deze passagiersschepen. Van Voorst tot Voorst: “De afgelopen jaren moesten deze schepen alsnog hun vervuilende en lawaaiige dieselgeneratoren aanzetten. Iets dat het stadsbestuur en het havenbedrijf willen voorkomen.”

Koen Overtoom, algemeen directeur van Havenbedrijf Amsterdam, beaamt dit. “We willen een groene en duurzame haven worden, onder andere via walstroom. Probleem is echter dat we momenteel onvoldoende waterstof hebben om duurzame elektriciteit op te slaan. Ook het huidige elektriciteitsnet is daar nog niet op ingericht.”

Lithiumaccu’s

Samen met Koolen Industries in Hengelo ontwikkelde Skoon Energy de varende, mobiele walstroominstallatie. Het gaat om een barge met op het dek lithium-ijzerfosfaat accu’s in een container. Deze accu’s hebben een gezamenlijk vermogen van zo’n 500 kilowatt. Volgeladen kunnen zij 600 kWh stroom leveren. Deze elektriciteit is afkomstig van onder andere windpark Ruigoord en zonnepanelen op opslagloodsen in Westpoort. “Dit vermogen is ruim voldoende voor riviercruiseschepen,” vertelt Van Voorst tot Voorst. “Op deze locatie achter het Havengebouw is maximaal 200 kW nodig aan extra vermogen. Er staan immers al acht walstroomkasten.”

De accu’s zijn afkomstig van SuperB, een dochteronderneming van Koolen Industries. De installatie geschiedde door Smart Grid, een andere werkmaatschappij. “In deze toepassing zijn het de beste accu’s”, meent de oprichter-eigenaar van Skoon Energy. “Ze zijn zeer efficiënt en door hun geringe warmteontwikkeling ook zeer veilig.” Voor het transport van het ponton zorgt een elektrische duwboot van het Amsterdamse bedrijf Zoev-City.

Uitbreiding

Port of Amsterdam investeert niet alleen in het project maar helpt Skoon Energy met het vinden van klanten. Dit laatste gebeurt samen met innovatieplatform Amsterdam Smart City. Ook stelt het havenbedrijf een steiger beschikbaar achter het Havengebouw. Van Voorst tot Voorst: “Het succes van dit project zal afhangen hoeveel bedrijven en organisaties onze accu’s gaan inhuren. Dat kan voor maximaal twee weken omdat het ponton op en neer vaart tussen de haven en de stad.” Potentiële locaties in de binnenstad zijn onder andere bouwprojecten, evenementen of filmopnamen. “Als het komend halfjaar blijkt dat er voldoende belangstelling is, willen we snel meer installaties gaan bouwen,” aldus Van Voorst tot Voorst.

Partners Maritiem Nederland