Drie nieuwe blusboten voor de grote rivieren | Maritiem Nederland
Nieuws
De oude en de nieuwe blusboot 'Zuid Holland'.

Drie nieuwe blusboten voor de grote rivieren

Jan van den Berg | dinsdag 17 maart 2015
Binnenvaart

De blusboten op de Nederlandse rivieren bleken in 2012 traag en verouderd. Dit jaar staat het vervangen van drie blusboten voor in totaal 11 miljoen euro op het programma.

De Nederlandse brandweer beschikt over drie blusboten voor de grote rivieren. Ze worden dit jaar alle vervangen. De brandweer in veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid neemt medio dit jaar de gelijknamige blusboot in dienst, die de oude 'Zuid-Holland' vervangt. Dit dertig jaar oude schip is vervangen door een 4 miljoen euro kostend nieuw exemplaar. De 'Zuid-Holland Zuid' vaart 10 km/h sneller, zodat er sneller op calamiteiten gereageerd kan worden. Het schip heeft schuim aan boord, waarmee bijvoorbeeld oliebranden te blussen zijn. Het kost 4 miljoen euro en heeft als thuisbasis Dordrecht.

Vanuit Tiel en Nijmegen doen ook blusboten dienst van rond de dertig jaar oud. Beide worden dit jaar vervangen. Een besluit hiertoe bleef lang achterwege, omdat de financiering niet rond kwam. De schepen kosten ieder 3,5 miljoen euro. Met een snelheid van 40 km/h zijn ze tweemaal zo snel als de huidige boten 'Batouwe' en 'Gelderland'.

De grotere snelheid van de nieuwe blusboten is belangrijk. In 2012 constateerde het Platform Transportveiligheid dat de brandbestrijding op het water veel te wensen overliet. Een van de klachten betrof de lange 'aanvaartijd'. Die wordt met de nieuwe blusboten teruggebracht tot maximaal drie kwartier.

Naast deze vaartuigen hebben alleen de brandweerkorpsen van Amsterdam en Zaandam blusboten. Daarnaast beschikken veel schepen van havendiensten en sleepbedrijven over blusinstallaties.

Partners Maritiem Nederland