Doorstart Hansa Heavy Lift | Maritiem Nederland
Nieuws

Doorstart Hansa Heavy Lift

Janny Kok | maandag 8 oktober 2012

De internationale heavy lift-markt kijkt met argusogen naar nieuwkomers.

Het Duitse Hansa Heavy Lift wilde in 2011 bewijzen dat een rendabele doorstart van het in opspraak geraakte Beluga Shipping mogelijk is. Het pas opgerichte Re-move van Jan van Seumeren jr., oud-technisch directeur van Mammoet, wordt actief in hijswerk en zwaar materieel. Vooralsnog reageren Jumbo Shipping, Dockwise en Big Lift terughoudend.
Bij navraag over hun mening over met name Hansa reageert de gevestigde orde koeltjes met: “We zien ze als een gewone concurrent” en “Ze opereren niet bepaald in ons marktsegment”. De European Shippers Council (ESC) wil desondanks wel weten hoe de heavy lift-sector er in het algemeen uit ziet. Onderzoekers zijn bezig de zogenoemde key performance indicators en hun zwareladingvloot van de diverse heavy lift-bedrijven in kaart te brengen. Die resultaten worden later dit jaar gepresenteerd.
De sinds begin augustus bij Hansa Heavy Lift aangetreden CEO Tomas Dyrbye en grootaandeelhouder Roger Iliffe van Oaktree Capital Management melden dat de onderneming sinds augustus vorig jaar in de lift zit. Daarvoor moest Hansa Heavy Lift bij de doorstart van Beluga Shipping diens dubieuze verleden van zich afschudden. Ze houden het op aangetroffen ‘financiële onregelmatigheden’ en dat vooral de periode van maart tot en met augustus ‘moeilijk’ was. Hansa moest de markt overtuigen dat de financiële problemen uit de weg waren geruimd en dat er geen lijken meer in de kast zaten.
Dat heeft klanten kennelijk over de streep getrokken. Volgens Iliffe heeft Hansa sinds vorig jaar augustus goede zakenrelaties in de olie- en gasindustrie en de (wind)energiesector weten op te bouwen met ABB, General Electrics, Siemans Energy en een aantal andere grote klanten. Het is aan de van Maersk en Safmarine afkomstige Tomas Dyrbye om die relaties te bestendigen, nieuwe aan te trekken en de onderneming verder uit te bouwen.

Partners Maritiem Nederland