Doorontwikkeling boostersystemen bij Alfa Laval | Maritiem Nederland
Nieuws
De doorontwikkelde fuel conditioning module van Alfa Laval (foto: Alfa Laval)

Doorontwikkeling boostersystemen bij Alfa Laval

Jan Spoelstra | maandag 13 november 2017
Scheepsbouw

De inspuiting van alternatieve brandstoffen in verbrandingsmotoren vergt compleet nieuwe systemen om de brandstof voor te behandelen. Systemen die continu worden door ontwikkeld.

Zo kon het Zweedse bedrijf Alfa Laval deze zomer aan boord van negen grote zeegaande methanoltankers meer dan 4.500 draaiuren registreren van hun recent ontwikkelde methanol booster systemen. Ook leverde het bedrijf een boostersysteem voor een testopstelling van MAN Diesel & Turbo die op LPG draait.

Deze fuel conditioning module (FCM) systemen bestaan uit pompen, koelers, viscositeitssensoren en andere systemen om brandstoffen zuiver en bij de juiste temperatuur en druk de motor in te leiden. Bij conventionele HFO-motoren gebeurt dat bij hoge temperaturen, bij lichtere gasolie, methanol en zelfs LPG ligt het vlampunt lager en daarmee ook de temperatuur waarmee de brandstof de motor in gaat. Dat vraagt om andere systemen in de machinekamer.

Eind 2013 sloot Alfa Laval een contract af met MAN Diesel & Turbo voor de levering van Low Flashpoint Supply Systems (LFSS) voor 's werelds eerste methanoltankers. De twee bedrijven werken sinds 2012 al samen aan de brandstofconditionering voor MAN Diesel & Turbo's nieuwe tweetakt dieselmotoren met Liquefied Gas Injection (LGI)-technologie. Toen de motorenfabrikant de opdracht kreeg voor de motoren aan boord van negen op methanol varende tankers, lag het voor de hand om dezelfde technologie door te ontwikkelen naar op methanol draaiende motoren.

De voltooide boostertechnologie, de Alfa Laval FCM One Low-Flashpoint (LF), werd geïnstalleerd op tankers gebouwd in Minaminippon in Japan en bij Hyundai Mipo Dockyard in Korea. De drie eigenaren van de schepen, MOL, Westfal-Larsen en Marinvest, hebben sindsdien in de afgelopen drie jaren op ieder schip meer dan 4500 draaiuren geregistreerd met de FCM One LF.

Waar gaat het naar toe met het gebruik van deze nog steeds fossiele brandstoffen in de scheepvaart? "Wij geloven heel erg in een mix van brandstoffen", aldus Dennis van der Toolen, Division Manager Marine bij Alfa Laval Benelux. "Voor de grote vaart is HFO met scrubbers een rendabele oplossing. Maar je ziet duidelijk een verschuiving naar het starten met schone brandstoffen zoals methanol op tankers die de stof toch al vervoeren, LPG of LNG."

In feite zijn nieuwe boosterontwikkelingen al onderweg. MAN Diesel & Turbo wijzigt momenteel de ME-LGI-motorserie om straks LPG te gebruiken als alternatieve brandstof en Alfa Laval bereidde het boostersysteem voor.

Na meer dan een jaar van ontwikkeling is het eerste Alfa Laval FCM One LPG boostersysteem geleverd aan de MAN Diesel & Turbo- testlocatie in Kopenhagen. De testen van de motor en booster zullen naar verwachting worden afgerond tegen het einde van 2017.

 

Klik hier voor meer informatie over de Alfa Laval Boostersystemen.

Partners Maritiem Nederland