Nieuws
Schleswig Holstein

Doorbraak Eindhovens bedrijf op scrubbermarktAntoon Oosting | donderdag 10 april 2014
Toeleveranciers

Een recent opgericht bedrijf troefde onlangs de grote toeleveranciers af voor een order van scrubbers voor vier ferry’s.

AEC Maritime uit Eindhoven heeft zijn eerste scrubber succesvol geïnstalleerd op een schip, de ferry ‘Schleswig Holstein’ (15.187 brt) van het Deense Scandlines. Dit in 1997 bij Van der Giessen de Noord in Krimpen gebouwde schip doet dienst op de Vogelvluchtroute, Puttgarden-Rødby, tussen Duitsland en Denemarken. Ook de andere drie schepen op deze route worden nog dit jaar voorzien van door AEC Maritime ontwikkelde scrubbers.

Daarmee is het twee jaar geleden opgerichte AEC Maritime het eerste Nederlandse bedrijf dat scrubbers, oftewel rookgasreinigings- of wasinstallaties voor de scheepvaart levert. Met de scrubbers kunnen schepen op de Noord- en Oostzee ook na 1 januari 2015 zware stookolie blijven gebruiken in plaats van te moeten overschakelen op de veel duurdere gasolie.

Het Eindhovense bedrijf is een zuster van AEC Systems dat al twintig jaar ervaring heeft met ontwikkeling en installatie van luchtreinigingssystemen. De eerste klanten kwamen vooral vanuit de veehouderij (ammoniak en stikstof). Dit breidde zich al snel uit tot vooral afvalverwerkers maar ook de voedingsmiddelenindustrie en mengvoederbedrijven, die hun uitlaatgassen moeten laten zuiveren.

Met de order van Scandlines troeft AEC Maritime andere belangrijke leveranciers af zoals het Finse Wärtsilä en het Zweedse Alva Laval. “AEC Maritime is er trots op dat wij in nauwe samenwerking met Scandlines ons all-in-one compacte scrubbersysteem hebben kunnen installeren en kunnen aantonen dat onze technologie werkt”, aldus AEC Maritime-directeur Marcel Clephas. Hij verwacht nog voor het eind van dit jaar tussen de tien en twintig van zijn scrubbersystemen in de scheepvaart in bedrijf te hebben gesteld.

Het systeem is door AEC Maritime volledig zelf ontwikkeld maar wordt bij de Eindhovense VDL Groep in elkaar gezet. GEA Westfalia uit Cuijk levert de separator voor het zuiveren van het afvalwater. Wolfard & Wessels uit Hoogezand zorgt voor het benodigde tekenwerk, de piping en inbouw van de installaties op de schepen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland