Doopceremonie nieuwe loodstender 'Mira' op 2 april | Maritiem Nederland
Nieuws
De nieuwe generatie loodstenders is ontworpen door scheepsdesigner Camarc.

Doopceremonie nieuwe loodstender 'Mira' op 2 aprilRedactie | vrijdag 13 maart 2020
Scheepsbouw

Op donderdag 2 april zal Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen, in Lauwersoog de nieuwe loodstender ‘Mira’ dopen. Met een gewicht van 39 ton is de Mira een van de lichtste tenders uit de vloot van het Nederlands Loodswezen. 

De opdracht van het Loodswezen aan scheepsdesigner Camarc en scheepsbouwer Next Generation Shipyards was helder: ontwerp en bouw een sterke, jetgedreven aluminium tender die veel lichter is dan haar voorgangers. De ‘Mira’ weegt zo’n 39 ton, waar haar voorgangers rond de 54 ton wegen. Door het lagere gewicht is aanzienlijk minder brandstof nodig waardoor het schip minder COen roet uitstoot. Dit maakt haar minder belastend voor het milieu.

Bijlboeg

De Mira – tender uit de M-klasse – heeft dezelfde romp als haar voorgangers uit de L-klasse, maar is voorzien van een bijlboeg. Dit alleen levert al een brandstofbesparing op van 3 procent. Daarnaast is ieder onderdeel van het schip bekeken en – waar mogelijk – aangepast om het gewicht zoveel mogelijk te reduceren. Het totale brandstofgebruik van de Mira ligt ruim 20 procent lager dan de tenders uit de L-klasse met een aanzienlijke reductie van het COtot gevolg.

Directeur Willem Bentinck van het Nederlands Loodswezen: “In totaal is de ‘Mira’ zo’n 15 ton lichter dan haar voorgangers. Dit komt overeen met het gewicht van twee volwassen olifanten. Je kan je voorstellen hoe groot verschil dit gewichtsverlies maakt op het water.”

Vlootvernieuwing

Het Nederlands Loodswezen heeft een meer-jaren investeringsprogramma voor zijn vloot. Deze vloot bestaat onder meer uit vijftien jet gedreven tenders. Deze tenders worden gebruikt om registerloodsen die van en naar zeeschepen die de Nederlandse havens en Vlaamse zeehavens aan de Schelde willen aandoen te brengen. Mira zal een van de Discovery-klasse tenders gaan vervangen nu deze hun maximale levensduur hebben bereikt.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland