Doopceremonie baanbrekende kotter Spes Nova | Maritiem Nederland
Nieuws
Nanou Beekman verrichte de doop van de UK-205 Spes Nova.

Doopceremonie baanbrekende kotter Spes NovaRedactie | dinsdag 5 november 2019
Scheepsbouw, Visserij

In Scheveningen vond op 1 november de doop plaats van de baanbrekende kotter UK-205 voor Ekofish Group, een onderdeel van visserijbedrijf W. van der Zwan & Zn. Nanou Beekman, directeur Visserij en Landelijk gebied bij het ministerie van LNV, gaf het schip de naam 'Spes Nova' (nieuwe hoop).

De dieselelektrische voortgestuwde twinrigger/flyshooter is 32 m lang en 9,60 m breed met een compleet nieuw eigentijds ontwerp. Het schip heeft opvallende lijnen en een scherpe boeg. De twinrigger/flyshooter is ontworpen door Vripack Yachting (Sneek) en gebouwd bij Maaskant Damen Shipyards. Op het innovatieve schip wordt de gevangen vis direct gekoeld in een watertank, elektrisch verdoofd en daarna gestript.

Naast de dieselelektrische voortstuwing heeft de UK-205 een intelligent energie-terugwinsysteem aan boord. De in batterijen opgeslagen energie zorgt ervoor dat het schip liggend in de haven en eventueel varend volledig emissieloos is. De kiellegging voor de UK-205 Spes Nova vond plaats op 16 mei 2018 in Gdansk.

De Ekofish Group heeft eerder dit jaar bij Maaskant Damen getekend voor een vervolgopdracht, een kopie van de UK-205 ‘Spes Nova’. Dit zusterschip  krijgt de naam ‘Turma Nova’. De oplevering van dit schip is voorzien in het eerste kwartaal van 2020.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland