Doedijns levert UCS voor jacket | Maritiem Nederland
Nieuws
Het Gina Krog olie- en gasveld in het Noorse centrale deel van de Noordzee.

Doedijns levert UCS voor jacketDe accommodatie en het productiegedeelte op offshore platforms wordt steeds vaker op één onderstel gezet. Dat resulteert in gigantische constructies en slimme methoden om ze op de plaats te krijgen.

De firma Doedijns uit Waddinxveen gaat het volledige zogenaamde upending control system (UCS) leveren voor het grootste jacket dat ooit door Heerema Fabrication Group in Vlissingen gebouwd wordt. Het jacket heeft een grondoppervlakte van 60 bij 50 meter, boven water meet de oppervlakte 40 bij 30 meter en het jacket is 143 meter lang. Het onderstel is met 17.000 ton te zwaar om met de grootste kraanschepen ter wereld van Heerema Marine Contractors (‘Thialf’, 14.200 ton) op te tillen. Het jacket wordt op zijn kant op de kade gebouwd en op een ponton geschoven waarna sleepboten het naar het Gina Krog olie- en gasveld in het Noorse centrale deel van de Noordzee slepen.

Het onderstel zal uiteindelijk op zijn kant van het ponton glijden waarna drijftanks het geheel drijvende houden. Het UCS bestaat uit twintig tot dertig hydraulische kleppen (en de aansturing ervan) die de drijftanks in een nauwkeurig uitgedachte volgorde vol laten lopen met water om het gehele jacket rechtop te zetten.

Deze ‘upending’ operatie zal worden begeleid door een groot kraanschip. Het ligt voor de hand dat Heerema Marine Contractors (met diverse kraanschepen die tot 14.200 ton kunnen hijsen) of het Italiaanse Saipem (met de ‘Saipem 7000’, 14.000 ton) dit gaan doen.

Volgens business development manager Martijn Schols van Doedijns is deze klus onderdeel van een wereldwijde trend: “We zien dat jackets steeds groter worden. Vroeger bouwden olie- en gasbedrijven gescheiden platforms, waarbij het productiegedeelte losstaat van de accommodatie voor het personeel. Dit werd gedaan uit veiligheidsoverwegingen. Momenteel zijn systemen zo veilig dat alles gewoon op één platform gezet wordt.”

Doedijns levert zijn hydraulische kleppen en de besturing ervan in kwartaal drie van dit jaar op aan Heerema in Vlissingen. Het jacket zal in april 2015 op transport gaan naar zijn bestemming in de Noorse Noordzee, waar Statoil Petroleum uiteindelijk het Gina Krog veld gaat exploiteren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland