Dockwise plaatst topside op unieke wijze | Maritiem Nederland
Nieuws

Dockwise plaatst topside op unieke wijze

Jan van den Berg | donderdag 13 oktober 2016
Offshore, Boskalis

Boskalis-dochter Dockwise heeft een nieuwe manier gevonden om een topside op een spar te plaatsen, namelijk met behulp van twee half-afzinkbare schepen.

De operatie betreft de constructie van het drijvende gasproductieplatform Aasta Hansteen, dat net boven de poolcirkel op 300 kilometer uit Noorse kust komt te liggen.

De Dockwise-operatie begint met het transport van de substructure van de SPAR-FPSO (spar) van Zuid-Korea naar een nader te bepalen fjord tussen Bergen en Stavanger. De spar is 200 meter lang, heeft een diameter van 50 meter en een leeggewicht van 47.000 ton. Deze wordt horizontaal vervoerd op de ‘Dockwise Vanguard’, het grootste half-afzinkbare schip van de rederij. In de fjord komt de spar verticaal in het water te liggen.

Vervolgens vervoert de ‘Dockwise White Marlin’ de topside van de Aasta Hansteen eveneens vanuit Zuid-Korea naar Stord. De topside weegt 25.000 ton. Nu komen nog twee half-afzinkbare schepen van Dockwise in beeld, namelijk twee exemplaren van de zogenoemde S-klasse. Het is de bedoeling dat ze naast de White Marlin komen te liggen. Deze zal vervolgens worden geballast, zodat het schip langzaam dieper komt te liggen. Tegelijkertijd zullen de S-klasse schepen worden ontballast. Zij komen dus omhoog. Het gevolg is dat de topside uiteindelijk aan twee zijkanten op een S-klasse schip komt te rusten. Dan is praktisch gesproken een catamaran ontstaan, die bestaat uit twee schepen en de topside.

De White Marlin vaart vervolgens weg. Nu kan de catamaran naar de 3 mijl verderop gelegen spar varen. De topside wordt precies boven de diepliggende spar gemanoeuvreerd en de S-klasse schepen worden geballast. Na enige tijd komt de topside op de spar te rusten en kunnen de transportschepen wegvaren.

Zij varen overigens niet op eigen kracht. Doordat de topside precies gepositioneerd moet worden, is een grote nauwkeurigheid bij het manoeuvreren vereist. Dat kunnen de schepen niet zelf. De catamaran wordt daarom verplaatst en in positie gehouden door sleepboten.

Verder vereist de operatie een minimum aan golfslag en deining. Daarom voert Dockwise de operatie uit in de beschutting van een fjord. Om de bewegingen van de transportschepen en de krachten tijdens het laden en lossen op te vangen, worden ze voorzien van een systeem van schokbrekers, waar de topside op zal rusten.

Als de Aasta Hansteen gereed is, moet deze nog 800 kilometer worden versleept naar de uiteindelijke ligplaats. De operatie moet in de loop van 2017 voltooid zijn. Vervolgens wordt het platform met een 480 kilometer lange gaspijpleiding verbonden met het Noorse vasteland. 

Een animatie van het plaatsen van de topside is hier te zien:

 

Partners Maritiem Nederland