Dochter Nelson Mandela doopt innovatieve VEKA-duwboten | Maritiem Nederland
Nieuws

Dochter Nelson Mandela doopt innovatieve VEKA-duwboten

Antoon Oosting | woensdag 28 september 2016
Scheepsbouw, Binnenvaart

Twee in Nederland door VEKA Group gebouwde innovatieve duwboten zijn dinsdag 27 september gedoopt in de haven van Asuncion, de hoofdstad van Paraguay. De unieke duwboten zijn uitgerust met een speciaal intrekbaar roersysteem.

De boten, de ‘Herkules XVII’ en ‘Herkules XVIII’, zijn gedoopt door prinses Zenani Mandela-Dlamini, dochter van Nelson Mandela, en ambassadeur van Zuid-Afrika in Paraguay. Dat gebeurde in aanwezigheid van de president van Paraguay, Horacia Cartes, en Edmundo Valenzuela, de aartsbisschop van Asuncion, die zijn zegen aan de doop gaf.

Volgens VEKA-directeur Peter Versluis moet het zogeheten flanking (flankerende) roersysteem tussen de 5 en 7,5 procent aan brandstof besparen bij het varen over de rivier Parana waarover 70 procent van de export van dit land gaat. “Door de bochtige aard van de Paranarivier hebben schepen een flanking roersysteem nodig om te kunnen manoeuvreren. Maar de bestaande systemen maken schepen ook heel kwetsbaar. In het droge seizoen staat de rivier laag, en is er een grote kans dat je rotsen raakt. Ook drijvende boomstammen kunnen het roer beschadigen. Bovendien zorgt het roer voor extra weerstand, wat meer brandstof kost”, legt Versluis uit.

Als oplossing voor dit probleem bedacht VEKA samen met Van der Velde Marine Systems een innovatief intrekbaar roersysteem dat alleen maar in het water wordt gelaten bij het passeren van bochten in de rivier. “Een wereldprimeur”, aldus Versluis. “Het scheelt aanzienlijk in de brandstof en is minder kwetsbaar voor beschadigingen.” Daarnaast zijn deze duwboten in hoge mate zelfredzaam. Als er onderweg iets stuk gaat, is veel gemakkelijk door de bemanning zelf te repareren. Het roersysteem is getest door het onafhankelijke Development Centre for Ship Technology and Transport Systems (DST) in Duitsland.

De duwboten zijn door VEKA ontwikkeld in opdracht van Imperial, een van de grootste binnenvaartondernemingen van Europa en Paraguay waarvan het moederbedrijf in Zuid-Afrika is gevestigd. Vandaar ook dat prinses Zenani Mandela-Dlamini was gevraagd de doop te verrichten. De naam Herkules voor duwboten is een bekende in de haven van Rotterdam omdat deze rederij ook actief is in het scheepvaartverkeer op de Rijn in vooral het transport van duwbakken met ertsen en kolen.

De VEKA Group, met thuisbasis Werkendam, is in 1988 opgericht door Piet Versluis en Jan Kapel en groot geworden in de bouw van binnenvaartschepen. Maar in zijn 25-jarige bestaan is het een internationale speler geworden in de maritieme industrie. Momenteel opereert VEKA in diverse maritieme markten en bouwt het een grote variatie van gespecialiseerde vaartuigen, zoals tankers, LNG-tankers, drogeladingschepen, alle typen binnenvaartschepen en duwbakken. Dankzij diverse overnames heeft het bedrijf vele jaren scheepsbouwervaring in huis gehaald.

Partners Maritiem Nederland