Docenten maritieme opleidingen bundelen krachten | Maritiem Nederland
Nieuws
Deze week werd het startschot gegeven voor de collectieve maritieme arbeidsmarktcampagne 'Deel uw maritieme verhaal.'

Docenten maritieme opleidingen bundelen krachtenRedactie | vrijdag 8 november 2019
Arbeidsmarkt

Met de Rotterdamse haven als decor kwamen 225 docenten van maritieme beroepsopleidingen tijdens de Dag van de Maritieme Docent bijeen om te leren van elkaar en van bedrijven uit de sector. Dit met als doel om de landelijke samenwerking tussen de opleidingen te versterken en een krachtige maritieme onderwijsinfrastructuur in stand te houden.

Het maritiem beroepsonderwijs vormt een belangrijke schakel in de hele keten van de maritieme sector. Met een totale omzet van 60 miljard euro en bijna 277.000 arbeidsplaatsen is het een sector die er toe doet voor Nederland. Om de wereldwijde toppositie van de Nederlandse maritieme sector te behouden is het opleiden van voldoende vakbekwame mensen van groot belang.

De veelal technologische ontwikkelingen in de maritieme sector gaan snel waardoor de sector ook vele uitdagingen kent. Uitdagingen waarop het maritiem onderwijs moet anticiperen. Dit vertaalt zich in het onderwijs naar de vraag hoe het maritiem onderwijs kan opleiden voor de vraag van vandaag én tegelijkertijd anticiperen op de toekomst. Een uitdaging die alle aanbieders van maritiem beroepsonderwijs in Nederland - vmbo, mbo en hbo – graag oppakken en waarin samenwerking cruciaal is.

Gouden handjes en knappe koppen

De maritieme docent is van cruciaal belang bij het opleiden van onze toekomstige maritieme gouden handjes en knappe koppen. Actuele kennis overdragen, vernieuwing van onderwijsprogramma's, nieuwe onderwijsconcepten toepassen en ontwikkeling van toetsen zijn een kleine greep uit de activiteiten die op het bordje liggen van de relatief kleine maritieme docententeams. Door samen te werken, van elkaar te leren en in gezamenlijkheid zaken op te pakken blijft het maritieme onderwijs in staat om ook op de lange termijn goede maritieme opleidingen in Nederland voor de sector te handhaven.

De eerste landelijke Dag van de Maritieme Docent faciliteert de samenwerking tussen de docenten van de diverse betrokken instellingen. Op de dag ontmoeten docenten van alle maritieme opleidingen elkaar en wordt door middel van workshops en lezingen kennis uitgewisseld en verrijkt op diverse thema's die van belang zijn voor de toekomst van het maritiem onderwijs.

Breed scala aan opleidingen

Het Nederlands maritiem beroepsonderwijs bestaat uit veertien onderwijsinstellingen die een breed scala aan opleidingen op hbo-, mbo- en vmbo-niveau verzorgen. De maritieme onderwijsinstellingen werken daarnaast samen met het Koninklijk Instituut voor de Marine.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland