DMC levert stuur- en roersystemen Van Oord-hoppers | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van sleephopperzuiger Vox ZSH7.0, die wordt gebouwd op de werf van Keppel Offshore & Marine.

DMC levert stuur- en roersystemen Van Oord-hoppers

Redactie | dinsdag 17 maart 2020
Toeleveranciers, Scheepsbouw

Damen Marine Components (DMC) heeft de opdracht verworven voor drie sets stuur- en roersystemen voor drie sleephopperzuigers die Van Oord momenteel laat bouwen op de werf van Keppel Offshore & Marine in Singapore. 

De schepen worden 138 m lang en hebben een hoppercapaciteit van 10.500m³. Ze bevatten het allernieuwste in duurzaam, energiezuinig baggeren en worden volgens planning eind 2021 opgeleverd. De derde zal in het daaropvolgende jaar worden overgedragen.

Elk schip is uitgevoerd met twee Van der Velden Commander™ piston-stuursystemen en twee Van der Velden® Master-roeren met een roerbulb en visstaartprofiel. De piston-type stuurmachine van DMC is zeer betrouwbaar en van hoge kwaliteit dankzij het ingebouwde cilinderontwerp. Het systeem kan volledig op maat gemaakt worden, met verscheidene opties voor roerstandaansluitingen, roerhoeken en cilinders. Hierdoor is de installatie eenvoudiger en is er minder ruimte nodig in de achterpiek. 

Het Master-roer is zeer goed manoeuvreerbaar en heeft een specifiek ontworpen, hoogwaardig visstaartprofiel dat kan worden geoptimaliseerd voor veel verschillende schepen. Bovendien heeft het geen bewegende onderdelen, waardoor het ideaal is voor schepen die in ondiep water varen. De roeren voor de sleephopperzuigers van Van Oord hebben een oppervlak van ongeveer 14 m². De schepen worden door Bureau Veritas goedgekeurd voor snelheden tot 15 knopen en genereren een koppel van 270 kNm.

Visstaartontwerp

Master-roeren zorgen volgens DMC voor een hoge lift en het visstaartontwerp kan worden geoptimaliseerd voor het doel van het schip. Elk roer van deze serie hopperzuigers wordt uitgevoerd met een roerbulb. Dit verbetert het kielzog van de propeller, wat energie- en brandstofbesparend werkt, alsmede meer stuwkracht geeft bij hogere belasting.

Partners Maritiem Nederland