Drie Nederlandse nominaties voor European Inventor Awards | Maritiem Nederland
Nieuws
Breur ontwikkelde een folie met een oppervlak van stijve, stekelige microvezels, zoals bij een zee-egel (foto: EOB)

Drie Nederlandse nominaties voor European Inventor AwardsOok dit jaar heeft een aantal Nederlanders de nominatielijst voor de European Inventor Award gehaald. Rik Breur, Alexander van der Lely en Karel van den Berg dingen mee naar de jaarlijkse prijzen van het Europees Octrooibureau (EOB).

Materiaalwetenschapper en uitvinder Rik Breur kreeg een nominatie in de categorie MKB voor technologie die de aangroei van zeeorganismen (fouling) voorkomt. Dit zelfklevende antifouling tapijt bestaat uit nylon vezels, een tweecomponentenlijm op waterbasis en een polyester folie. Het maakt dus geen gebruik van vervuilende chemicaliën. Bovendien besparen schepen met dit zelfklevend tapijt op brandstof.

Het materiaal, Finsulate genaamd, bevat vezels die zo dicht opeen zitten, dat er niets tussen kan komen en onder meer algen en zeepokken zich hier niet aan kunnen hechten. Op het folie zitten loodrecht opstaande naalden, waardoor het niet uitmaakt in welke richting het materiaal wordt bevestigd. Die bevestiging kan dan ook door iedere scheepswerf of aanverwant bedrijf worden gedaan. Het Finsulate gaat circa vijf jaar mee.

Melkrobot

Naast Breur werden de ingenieurs Alexander van der Lely en Karel van den Berg genomineerd in de categorie Industrie. Zij bedachten een geautomatiseerde melkrobot waarbij de koe zelf bepaalt wanneer deze gemolken wordt, zonder dat hier enig menselijk handelen aan te pas komt. 

Op 20 juni worden de prijswinnaars bekendgemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland