Digitalisering railterminals lichtjaren achter op afhandeling waterzijde | Maritiem Nederland
Nieuws
Volgens Edward Koudijzer (RSC) is er nog een inhaalslag nodig voor de digitalisering van het railvervoer (foto: RSC)

Digitalisering railterminals lichtjaren achter op afhandeling waterzijde

Alle betrokkenen in de logistieke keten zien de noodzaak van digitalisering van containerafhandeling in de Rotterdamse haven en het achterland wel in. Niet iedereen is echter even ver in de doorvoering daarvan. “Shipping is an old fashioned old boys network”, zegt Ronald Lugthart, ceo Rotterdam World Gateway, over de huidige situatie.

In digitalisering op terminals en achterlandvervoer is er nog een wereld te winnen, getuige de opmerkingen van Lugthart en Edward Koudijzer, directeur Rail Service Center. De railterminal topman zegt dat er nog een inhaalslag met alle partijen te maken is en dat de digitalisering van het spoorvervoer nog vele lichtjaren achterligt op de afhandeling aan de waterzijde.

Daarin moet verandering komen als de pilot slaagt die het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) met diverse branchegenoten is gestart. Deze moet leiden naar betere informatievoorziening in de hele logistieke keten. Koudijzer noemt met name de HbR-applicatie On Track voor efficiënter goederenspoorvervoer naar het achterland. De app geeft realtime inzicht in het treinvervoer in de Rotterdamse haven en de afhandeling ervan bij de terminal.

Railoperators als klant

RSC gebruikt EDI voor gegevensuitwisseling met ECT Delta Terminal en met APM-2 voor treinshuttles die op deze terminals worden gelost of geladen. De ECT-website geeft een overzicht van aantallen en ook of laad- en lossporen overeenkomen met de vermelde aantallen. RSC gebruikt het Port Community systeem Portbase voor de digitale communicatie met terminals als APM-2 en RWG. “Wij hebben weinig tot niets met cargadoors en rederijkantoren te maken, omdat deze partijen bij een railoperator boeken. Deze laatste is wel onze klant”, zegt Koudijzer ter toelichting.

Hij stelt vast dat er een digitale inhaalslag in de administratieve afhandeling van alle bewegingen op de RSC-terminal moet worden gemaakt. “Dat kan digitaal rijden zonder fysiek aanwezig zijn van papieren documenten en de vrachtbrief. Verder moet er een betere afstemming in informatievoorziening tussen alle partijen komen. Het staat vast dat we een digitale inhaalslag moeten maken om het spoorvervoer van zijn stoffige imago af te helpen.”

Vergelijking met luchtvaart

RWG-topman Lugthart bevestigt de noodzaak dat alle partijen in de logistieke keten moeten doorpakken in automatisering en dat digitalisering op elkaar dient te worden afgestemd. Er is een enorme schaalvergroting gaande bij rederijen waarop alle terminals hebben moeten volgen en operationeel aansluiten. In de digitale infrastructuur bij terminals en de diverse modaliteiten zal ook nog een inhaalslag gemaakt moeten worden.

Lugthart: “Vergelijk het met wat in de luchtvaart gebruikelijk is. De piloot en de copiloot werken met computersystemen die op elkaar dienen te zijn afgestemd, anders ontstaat er een ‘turbulente’ vlucht. Hier in Rotterdam moet dat ook het streven zijn.”

Partners Maritiem Nederland