Digitale kiellegging nieuwe reddingboot KNRM | Maritiem Nederland
Nieuws
Het casco van de nieuwe reddingboot wordt gebouwd bij Jachtbouw Folmer in Rijs (Friesland).

Digitale kiellegging nieuwe reddingboot KNRMRedactie | woensdag 23 december 2020
Maritieme Cluster

In coronatijd, met strikte beperkingen, is het niet eenvoudig een ceremoniële kiellegging van een nieuwe reddingboot te organiseren. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vond een digitale oplossing. Op de scheepswerf Jachtbouw Folmer in Rijs (Friesland) werd op 19 december de kiel gelegd voor de reddingboot ‘Riet en Jan van Wijk’. 

De Riet en Jan van Wijk is een 11 m lange reddingboot van een nieuwe klasse, die in 2021 in de vaart komt. Het muntje op de kiel werd gelegd door scheepsbouwers Jacco Dam met Andries Folmer, eigenaar van de werf. Deze traditie wenst de bouwers en de bemanning van het vaartuig een behouden vaart toe. Via een livestream konden genodigden en 1.400 KNRM vrijwilligers meekijken met de ceremonie.

Vlootvernieuwing

Bij Jachtbouw Folmer in Rijs wordt het casco gebouwd voor de reddingboot, die vervolgens bij Dok- en Scheepsbouw Woudsend wordt afgebouwd. Aan deze kiellegging zijn jaren van voorbereiding voorafgegaan. Niet alleen voor het ontwerpen van deze reddingboot. Vooral het grote vlootvernieuwingsplan waar deze boot deel van uitmaakt heeft jaren van overleg en onderzoek gekost en gaat met deze kiellegging symbolisch van start. Na deze reddingboot volgen nog 74 andere reddingboten van verschillende klassen in de komende vijftien jaar.

Legaat Jan van Wijk

De reddingboot kan gebouwd worden dankzij een legaat uit 2009 aan de KNRM door het echtpaar Van Wijk. Jan van Wijk was cargadoor in Rotterdam en had bij testament dit legaat vastgelegd, met de verplichting daarvan een reddingboot te laten bouwen. Bij de KNRM is het gebruikelijk dat de naamgeving van de reddingboot aan de schenking is verbonden. Schenkers bij leven worden altijd betrokken bij de bouw van het schip. In dit geval was één van de toekomstige naamgevers van een nieuwe reddingboot uitgenodigd voor de kiellegging, maar ook zij volgde de ceremonie via het beeldscherm.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland