DHV betrokken bij Panamakanaal | Maritiem Nederland
Nieuws

DHV betrokken bij Panamakanaal

Jan Spoelstra | zaterdag 20 oktober 2007

De Panama Canal Authority heeft het Nederlandse advies- en ingenieursbureau DHV, samen met zijn partners CH2M Hill en Grupo Typsa, opdracht gegeven voor het management van de uitbreiding en modernisering van het Panamakanaal. DHV is verantwoordelijk voor de verbreding en verdieping van de vaargeulen, de aanleg van spaarbekkens en het bouwen van nieuwe sluizen. Met dit project is een bedrag van $ 5,25 miljard gemoeid.

 

Vanaf 2014 is het voor zeereuzen met een diepgang van 15,2 m, een breedte van 49 m en een lengte van 366 m (voorheen 12 x 32 x 294 m) ook mogelijk door het Panamakanaal te varen. Deze veranderingen lijken relatief klein, maar het volume van de nieuwe Panamax-schepen neemt hierdoor toe van 4.500 naar 12.000 teu.

 

Het nieuwe sluizenstelsel gaat zoveel water aan het Gatunmeer onttrekken, dat dit met traditionele sluizen vrij snel droog zou vallen. Daarom moet een stel grote pompen het water in spaarbekkens pompen, zodat de waterhuishouding in het natuurgebied niet ontregelt raakt. Op 14 augustus 2014 bestaat het Panamakanaal 100 jaar en moet het eerste nieuwe Panamamax-vaartuig door het aangepaste kanaal varen.

 

Naast deze megaorder heeft DHV meer goed nieuws te melden. Uit de halfjaarcijfers blijkt dat de omzet met 18% is gestegen naar € 186 miljoen en het bedrijfsresultaat met 21% naar € 10,2 miljoen ten opzichte van de eerste helft in 2006. Daarnaast heeft het Amersfoortse advies- en ingenieursbureau de opdracht gekregen om een nieuw haven- en industriecomplex te realiseren aan het Suezkanaal.

 

www.dhv.nl

Partners Maritiem Nederland