Den Helder moderniseert platforms | Maritiem Nederland
Nieuws

Den Helder moderniseert platforms

Jan Spoelstra | dinsdag 13 juni 2017
Offshore, Havens, Offshore Wind

De NAM zet in op onbemande gasproductieplatforms. Het ontmantelen van bestaande platforms levert de haven van Den Helder op zijn beurt nieuwe business op.

In Den Helder is daartoe het eerste overbodige platformonderdeel van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor demontage in de haven gelost. NAM maakt al haar platforms op zee toekomstbestendig. Port of Den Helder faciliteert de operatie en internationaal logistiek dienstverlener Peterson verzorgt de transportwerkzaamheden.

De offshore industrie op de zuidelijke Noordzee is in beweging. Er is veel activiteit bij de modernisering van olie- en gasplatforms. Directeur Port of Den Helder Jacoba Bolderheij geeft aan blij te zijn deze ontwikkelingen vanuit Den Helder te faciliteren.

NAM moderniseert al haar platforms in de Noordzee tot eenvoudige, onbemande units. Gasbehandelingsinstallaties, verblijfsruimten, kranen en helikopterdekken worden afgevoerd en komen in de haven van Den Helder aan wal voor demontage. Het toekomstig onderhoud aan deze platforms wordt gedaan door het onderhoudsschip ‘Kroonborg’. Dit innovatieve schip vertrekt iedere twee weken met zestig medewerkers uit Den Helder voor een ronde langs onbemande platforms op de Noordzee.

Het vereenvoudigen (de-complexen) van de productieplatforms levert een grote kostenbesparing op. Dat komt doordat de onderhoudskosten sterk afnemen en medewerkers effectiever kunnen werken.

Het platform L13 Delta is het eerste platform dat wordt vereenvoudigd. Internationaal logistiek dienstverlener Peterson heeft inmiddels een helikopterdek van 110 ton in twee delen naar wal gebracht. Andere staalconstructies en installaties worden vervolgens verwijderd. Eind juli wordt een eenvoudig en vernieuwd platform opgeleverd. Op dit moment werken er circa negentig medewerkers op zee om de klus op tijd en veilig uit te voeren.

Partners Maritiem Nederland