Demo Plant One Rotterdam versnelt energietransitie | Maritiem Nederland
Nieuws

Demo Plant One Rotterdam versnelt energietransitie

redactie | woensdag 1 december 2021
Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

Fieldlab Industrial Electrification en Plant One Rotterdam gaan een demo-locatie opzetten om de energietransitie in de industrie te versnellen. Halverwege 2022 moet de locatie op Plant One Rotterdam in het Botlekgebied operationeel zijn.

In het Fieldlab Industrial Electrification kan nieuwe technologie op industrieel relevante schaal in een praktijkomgeving worden getest. Plant One Rotterdam is opgezet als kennis- en innovatiecentrum in Rotterdam-Botlek voor het testen en valideren van duurzame procestechnologie op semi-industriële schaal.

Het Fieldlab Industrial Electrification is een initiatief van Port of Rotterdam, InnovationQuarter, TNO, Deltalinqs en FME. In februari is het Fieldlab gestart vanuit het Solution Center op de RDM-campus met advies aan bedrijven over financiering en regelgeving en het begeleiden van haalbaarheidsstudies. De demo-locatie in de Botlek is de eerste plek in Nederland waar in een 'open innovatielocatie' Industriële elektrificatietechnologie op deze schaal getest en doorontwikkeld kan worden samen met regionale industriepartners.

Juiste technologie-fit

"We kijken er naar uit om op deze locatie midden in de Botlek de industriële elektrificatie naar de praktijk te brengen. Plant One Rotterdam is een goede match omdat zij partijen helpen aan te tonen dat hun ideeën marktwaardig zijn. Dat is waar wij voor staan: het vinden van de juiste technologie-fit tussen leveranciers en industriële eindgebruikers", zegt Fieldlab-directeur Josepha van Kollenburg.

Volgens Fer Klinckhamers, chief commercial officer van Plant One Rotterdam, zijn de activiteiten vanuit het Fieldlab Industrial Electrification een aanvulling op de onderwerpen waar Plant One al mee aan de slag is. "Denk aan circulariteit, verduurzaming, CO2-reductie. Het thema 'elektrificatie' kunnen we samen beter op de kaart zetten. Wij zetten graag onze expertise in om dat doel te bereiken."

Vliegwielen en hybride boilers

Het Fieldlab richt zich op drie typen technologie die in de praktijk gedemonstreerd kunnen worden. Het gaat om technieken op het gebied van industriële warmte, inpassing van groene waterstof en directe conversie van CO2, die allemaal gebruik maken van duurzame elektriciteit. Denk aan een vliegwiel dat zowel energie kan leveren als opvangen en opslaan. Of een hybride boiler, die stoom uit aardgas kan vervangen door stoom uit duurzame elektriciteit. Met een scala aan elektrificatie oplossingen helpt het Fieldlab bedrijven om uit te vinden wat voor hen juiste technologie-fit is. 

Partners Maritiem Nederland