Nieuws
De 'Bonny River' is vooral toegerust voor projecten op het gebied van kustbescherming (foto: DEME)

DEME's 'Bonny River' begint aan eerste klus in Terneuzenredactie | dinsdag 18 juni 2019
Scheepsbouw, Baggeren

Met de komst van de 'Bonny River', met een capaciteit van 15.000 m³, neemt DEME een nieuwe generatie sleephopperzuigers in gebruik. Het schip is in staat om in zeer harde bodem te baggeren en tot op een diepte van meer dan 100 meter te werken. Het schip gaat zand winnen voor de bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen.

Met de winning van 300.000 m³ zand wordt de eerste fase van het plateau gerealiseerd voor de bouw van de sluis. Deze werken worden gecombineerd met verdiepingswerken in de buitenhaven van Terneuzen.

Hierna zet de Bonny River koers naar de Belgische Noordzee. Het baggerschip gaat zo’n 45 kilometer sleuven opvullen voor het Modular Offshore Grid-project van Elia om de hoogspanningskabels van de Offshore Switch Yard naar Zeebrugge af te dekken en te beschermen.

Kustbescherming

De Bonny River krijgt vooral een rol op het gebied van kustbescherming. Dankzij de combinatie van een extreem lange zuigbuis, een grote transportcapaciteit met kleine diepgang én een bijkomende heavy duty rots zuigkop, kan het multidisciplinaire schip optimaal worden ingezet in ondiep water én in zee gebieden met een harde bodem. De sleephopperzuiger is in staat de turbiditeit te minimaliseren en maakt baggeren mogelijk in ecologisch kwetsbare gebieden.

De hydrodynamische romp én de dual fuel motoren (diesel én LNG) zorgen voor optimalisatie van het brandstofverbruik en een verbeterde CO2 footprint. Het schip is gebouwd onder supervisie van Royal IHC op de Cosco-werf in Guangdong. De Bonny River beschikt over ‘Green Passport’ en een ‘Clean Design’ notering. Het schip zal in het najaar worden gedoopt. 

Vlootvernieuwing

Door permanent in de vloot te investeren wil DEME koploper blijven in de sector met schepen die uitgerust zijn met innovatieve technologie en de operationele prestaties verder optimaliseren. Momenteel zijn er nog drie andere baggerschepen in aanbouw, waaronder de ‘Spartacus’ – de krachtigste cutterzuiger ter wereld – en de hopperzuigers ‘Meuse River’ en ‘River Thames’.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland