DEME naar China voor offshore wind | Maritiem Nederland
Nieuws
DEME’s dochterbedrijf GeoSea gaat 16 funderingen fabriceren en installeren voor windturbines voor het EnBW offshore windturbinepark Albatros. (Foto: GeoSea)

DEME naar China voor offshore windErik van Huizen | maandag 10 juli 2017
Offshore, Offshore Wind

DP2-hefeiland Goliath van DEME is onlangs in de haven van Vlissingen op transport gezet naar China voor het ontwikkelen van offshore windenergie. DEME sloot daarvoor een joint venture met COSCO Shipping.

In Vlissingen werd de ‘Goliath’ dan ook aan boord geladen van COSCO’s half afzinkbare zwareladingsschip ‘Kang Sheng Kou’. Van daaruit zet het schip koers naar COSCO’s scheepswerf nabij Shanghai. De Goliath ondergaat op de werf de laatste aanpassingen voor het wordt ingezet voor de eerste offshore windprojecten aan de oostkust van China. China wil tot 2020 de geïnstalleerde capaciteit voor offshore windenergie namelijk significant uitbreiden.

CEO Alain Bernard van DEME spreekt van ‘een kans bij uitstek’ om de ervaring die het bedrijf opdeed tijdens projecten in Europa en op de Belgische thuismarkt ook in China in te zetten. "Dankzij onze uitgebreide ervaring met de ontwikkeling, de constructie en het onderhoud van offshore windparken, kan DEME COSCO Shipping ondersteunen in zijn ambities om een belangrijke speler te worden in dit marktsegment."

Funderingen

DEME’s dochterbedrijf GeoSea haalde eerder de opdracht binnen voor het fabriceren en installeren van 16 funderingen voor windturbines en één offshore transformatormodule (OTM) voor het EnBW offshore windturbinepark Albatros. Dit park ligt ongeveer 90 kilometer ten noorden van het eiland Borkum in de Duitse Noordzee en vlakbij de andere windturbineparken van EnBW zoals Hohe See en He Dreiht. Op het park van elf vierkante kilometer komen zestien turbines van Siemens, goed voor totale capaciteit van 112 MW.

De fabricage van de funderingen gebeurt nog dit jaar en loopt door tot volgend jaar, dan moeten de funderingen ook worden geïnstalleerd. Dat vindt tegelijk plaats met de installatie van EnBW’s windturbinepark Hohe See. Ook bij dit project is GeoSea betrokken. Hohe See is met 71 windturbines op een oppervlakte van 42 vierkante kilometer tot nu toe het grootste offshore windturbinepark van Duitsland. Het park levert met een capaciteit van 497 MW genoeg stroom voor ruim een half miljoen huishoudens.

Geen subsidie

Een van de andere windturbineparken van EnBW, He Dreiht, was een van de eerste windturbineparken in de wereld die zonder subsidie gaat draaien. Het duurt echter nog wel een tijd voordat He Dreiht operationeel is, dit staat gepand voor 2025. Het geeft EnBW de mogelijkheid om nog volop te profiteren van de snelle technologische ontwikkelingen met windturbines.

Ook in Nederland moet volgens demissionair minister Kamp van Economische Zaken op korte termijn een windturbinepark op zee kunnen verrijzen zonder subsidie. Hij biedt partijen daarom de mogelijkheid om een  subsidieloze bieding uit te brengen voor de kavels I en II van het windpark Hollandse Kust Zuid die dit najaar wordt opengesteld. Als daar niets uitkomt, wordt alsnog een procedure met subsidie gestart. "De ontwikkelingen rond wind op zee volgen elkaar in hoog tempo op", vertelt Kamp. "Drie jaar geleden was de verwachting dat voor de vijf windparken voor de Zeeuwse en Hollandse kust maximaal 18 miljard euro aan subsidie nodig zou zijn. Dat was inclusief 4 miljard voor het net op zee, nodig om de stroom aan land te krijgen. Inmiddels zijn de kosten al meer dan gehalveerd en de verwachting is dat zij nog verder dalen."

Lees meer over baanbrekende innovaties bij waterbouwer DEME

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland