DEME en Jan De Nul bouwen mee aan Scheldetunnel | Maritiem Nederland
Nieuws
De Scheldetunnel is 1,8 km lang en telt drie rijstroken in beide richtingen. Daarnaast is er een fietskoker van zes m breed.

DEME en Jan De Nul bouwen mee aan ScheldetunnelRedactie | donderdag 4 juni 2020
Baggeren

Lantis, de projectontwikkelaar voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen, heeft de bouw van de nieuwe Scheldetunnel toegekend aan een consortium van een Nederlands en drie Belgische bouwbedrijven (BAM Contractors, Besix, DEME en Jan De Nul). Engie Fabricom kreeg het contract voor het ontwerp en de realisatie van de technische installaties.

Met de gunning van beide contracten komt een einde aan een voorbereidingstraject dat vijftien jaar geleden begon. Om tijdelijke natuurschade tijdens de uitvoering van de werken te compenseren heeft Lantis de natuurgebieden Burchtse Weel en Middenvijver ingericht. Daarnaast is vorig jaar begonnen met de bouw van de kademuur voor het tijdelijke bouwdok in Zeebrugge. Daar worden de tunnelelementen voor de Scheldetunnel gemaakt, waarna ze over water naar Antwerpen worden gesleept en afgezonken in een daarvoor voorziene uitgraving.

Deze techniek, waarbij de zwaartekracht en de opdrijvende kracht van water voortdurend met elkaar wedijveren, is één van de meest ingenieuze bouwmethodes uit de beton‐ en waterbouw. Het bouwconsortium is zich bewust van de uitdagingen, maar beschikt naar eigen zeggen over voldoende deskundigheid en ervaring om de realisatie van het 'koninginnenstuk van de Oosterweelverbinding' met vertrouwen tegemoet te zien. 

Derde Scheldekruising

Ruim vijftig jaar na de Kennedytunnel en dertig jaar na de Liefkenshoektunnel wordt de nieuwe Scheldetunnel de derde Scheldekruising. De tunnel begint bij het knooppunt Sint-Anna op de linkeroever van de Schelde en komt ter hoogte van het Noordkasteel op de rechteroever weer boven en vormt een aansluiting tussen de zuidelijke haven en het Eilandje in het noorden van Antwerpen. De 1,8 km lange tunnel krijgt twee kokers voor wegverkeer met telkens drie rijstroken. Voor fietsers is er een aparte koker voorzien.

Zinktunnel

De Scheldetunnel bestaat uit prefab tunnelelementen van gewapend beton. De tunnelelementen van circa 60.000 ton worden gebouwd in een droogdok in Zeebrugge. Dit duurt ongeveer 1,5 jaar. Wanneer ze klaar zijn worden waterreservoirs in de tunnelelementen gevuld. Zo blijven ze op de bodem liggen wanneer het dok zich vult met water. Daarna wordt het water uit het waterreservoir gepompt. Het tunnelelement begint te drijven. Sleepboten verslepen de elementen vervolgens één voor één naar hun eindbestemming in Antwerpen.

Aan de hand van een GPS-systeem wordt de exacte locatie bepaald waar de tunnelelementen moeten worden afgezonken. Daarna wordt het waterreservoir van het element opnieuw gevuld. Het stuk zakt af naar de bodem van de Schelde, in de 'zinksleuf'. 

De tunnelelementen worden tegen elkaar geschoven. Speciale voegen tussen de tunnelelementen maken alles waterdicht. Het laatste tunnelelement moet op de oever aansluiten op de snelweg naar het Oosterweelknooppunt. Duikers maken de voegen hier handmatig dicht. Dan wordt de tunnel afgewerkt. Extra waterdichtingen, wegverharding en tunneltechnische installaties maken de Scheldetunnel compleet en klaar voor gebruik. 

Oosterweelverbinding

De Scheldetunnel vormt de belangrijkste schakel in de Oosterweelverbinding en zorgt voor het sluiten van de Antwerpse Ring aan de noordkant. De voorbereidingen voor de bouw beginnen nog dit jaar. De bouw van de tunnel zelf begint pas na de zomer van 2021. Het bouwcontract heeft een waarde van 570 miljoen euro. De vier deelnemers aan het bouwconsortium ontvangen ieder 25 procent.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland