DEME lanceert 's werelds grootste cutterzuiger Spartacus | Maritiem Nederland
Nieuws
De Spartacus beschikt onder meer over een cutterladder die een baggerdiepte van 45 meter kan bereiken (foto: IHC)

DEME lanceert 's werelds grootste cutterzuiger Spartacus

redactie | maandag 12 november 2018
Scheepsbouw, Baggeren, Grootste schepen

Op de scheepswerf van IHC in Krimpen a/d IJssel is 's werelds grootste zelfvarende cutterzuiger te water gelaten. Het baggerschip vaart op LNG en is ontworpen en gebouwd voor de Belgische maritieme aannemer DEME. 

Bij het ontwerp en de bouw van de Spartacus bouwde Royal IHC voort op de ervaringen met twee eerder voor DEME gebouwde LNG-aangedreven sleephopperzuigers, de Minerva en de Scheldt River. De 44.180 kW zelfvarende cutterzuiger heeft vier hoofdmotoren die zowel kunnen draaien op LNG, scheepsdieselolie (MDO) als zware stookolie (HFO). De twee hulpmotoren bevatten ook dualfuel technologie.

Als de eerste LNG-aangedreven cutterzuiger ter wereld, stelt de Spartacus een nieuwe benchmark in de sector. Het schip heeft daarnaast nog meer innovaties, zoals een systeem voor de terugwinning van restwarmte, een door een persoon bediende baggerbesturing en een zware cutterladder die een baggerdiepte van 45 meter kan bereiken.

Ongeëvenaarde kracht

"De nieuwe toevoegingen aan de vloot maken deel uit van onze voortdurende inspanningen om de efficiëntie verder te verhogen, zowel in termen van productie als milieuprestaties", zegt Alain Bernard, ceo van DEME. "Spartacus valt op door haar ongeëvenaarde kracht en high-tech functies aan boord. De cutterzuiger zorgt voor nieuwe prestatieniveaus en biedt onze klanten flexibele oplossingen voor baggerprojecten in de meest ruwe en afgelegen omgevingen."

Nieuwe marktstandaard

"IHC staat bekend om zijn bereidheid om grensverleggende schepen en equipment met hoge toegevoegde waarde voor haar klanten te ontwikkelen en produceren", zegt Dave Vander Heyde (ceo IHC). "De combinatie van kracht, omvang en innovatie maakt de Spartacus een perfect voorbeeld van een dergelijk project. DEME was ooit het eerste bedrijf dat een 'jumbo' baggerschip op de  markt bracht wat heeft geleid tot een nieuwe generatie baggerschepen. Aangezien de Spartacus binnenkort 's werelds grootste en krachtigste door LNG aangedreven CSD zal zijn, heeft DEME met dit schip opnieuw een nieuwe standaard in de markt gezet."

De Spartacus heeft zijn eerste nominatie voor een award al ontvangen. DEME staat op de shortlist van de Dredging & Port Construction Awards in de categorie 'baggerschip van het jaar'. De winnaar wordt op 20 november bekend gemaakt.

Partners Maritiem Nederland