DEME doopt Minerva | Maritiem Nederland
Nieuws
Marijke Verboven (links), echtgenote van de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (uiterst rechts), doopt de Minerva. Foto: DEME

DEME doopt Minerva

Erik van Huizen | dinsdag 27 juni 2017
Scheepsbouw, Baggeren, LNG

DEME heeft vrijdag 23 juni in Zeebrugge de sleephopperzuiger ‘Minerva’ gedoopt. Volgens de Belgische baggeraar is de Minerva het eerste door Liquefied Natural Gas (LNG) aangedreven baggerschip ter wereld.

De Minerva werd gebouwd bij IHC Merwede in Kinderdijk en daar op 3 december van vorig jaar te water gelaten. Het baggerschip van 3.500 m³ heeft een lengte van 83,5 meter, is 18 meter breed en heeft een diepgang van 6,8 meter. Het schip kan baggeren tot een diepte van 30 meter en een snelheid bereiken van 12 knopen. Aan boord is plek voor veertien bemanningsleden. Marijke Verboven doopte het schip. Zij is de echtgenote van de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Om op LNG te kunnen varen, staan in de machinekamer van de Minerva twee dualfuel-motoren van de Gentse motorenfabrikant Anglo Belgian Corporation (ABC). De middelsnel lopende motoren van het type 16VDZD draaien op zowel diesel (MDO) als (LNG). Ze leveren elk 2.400 kW bij 900 toeren. De motoren voldoen zonder een nabehandelingssysteem aan de emissienorm IMO Tier 3. “Wij hadden reeds veel over ABC gehoord maar hadden nog nooit samengewerkt”, vertelt Jan Gabriel, hoofd nieuwbouw DEME. “De twee motoren passen qua vermogen en afmetingen perfect in het concept van de Minerva. Daarnaast speelden de lage onderhoudskosten een belangrijke rol in de keuze voor ABC.”

Met zowel een ‘Green Passport’ als een ‘Clean Design’-notatie voldoet de Minerva aan de internationale emissie-eisen. “We werken in een sector waar onze klanten investeren in groene energie en maatregelen treffen om de impact van hun operaties op het milieu te beperken”, vertelt Bart Verboomen, hoofd van DEME’s Technical Departments. “Voor DEME is het dus logisch over te stappen naar schonere brandstoftypes zoals LNG.”

DEME laat bij IHC ook nog ‘s werelds eerste LNG-aangedreven snijkopzuiger bouwen. Deze ‘Spartacus’ wordt 164 meter lang en kan varen op zowel LNG, Marine Diesel Oil (MDO) als zware stookolie (HFO).

Scheepswerf Barkmeijer in Stroobos is eveneens begonnen met de bouw van een baggerschip dat op LNG vaart. De zogeheten ‘Ecodelta’ wordt in delen gebouwd op de werf in Stroobos en geassembleerd bij Niestern-Sander in Delfzijl. Het schip wordt gebouwd voor bagger- en aannemingsbedrijf Van der Kamp uit Zwolle. Deze gaat de Ecodelta tot 2023 inzetten voor het op diepte houden van de havenbekkens van de Rotterdamse haven. Het is de bedoeling dat dit schip in 2018 in de vaart komt.

Partners Maritiem Nederland