Delftse studenten hijsen zware lasten | Maritiem Nederland
Nieuws

Delftse studenten hijsen zware lastenAndré Veenstra | woensdag 12 juli 2006

Ontwerpwedstrijd moet uitgroeien tot jaarlijks festijn De Delftse studievereniging 'William Froude' wil de scheepsbouwopleidingen promoten. Met als doel scholieren én het maritieme bedrijfsleven te overtuigen van het innovatieve karakter van deze studies. Te beginnen met een ontwerpwedstrijd voor hijskranen.

Op 15 juni presenteerden acht groepjes eerstejaars studenten Maritieme Techniek hun ontwerp voor een kraanconstructie. De praktijktest vond plaats op het voorplein van de faculteit Maritieme Techniek aan de Mekelweg in Delft. Deze ontwerpwedstrijd is uitgeschreven door Scheepsbouwkundig Gezelschap ‘William Froude’, de studievereniging van de faculteit.

 

Lichte ‘heavy lift’

De eerstejaarsstudenten zijn vanaf het begin van het project in teams verdeeld. Aan de hand van door de docent opgegeven uitgangspunten hebben zij zelf op modelschaal een heavy lift-kraanconstructie moeten berekenen, ontwerpen en construeren. Voorwaarde was een zo licht mogelijke constructie die niet te veel ruimte op het dek inneemt, terwijl er toch een zo groot mogelijke last mee gehesen kan worden. De limiet is gesteld op 180 kilo, inclusief het eigen gewicht van de kraan (maximaal 24 kilo). Hoe lichter de kraan, des te hoger de eindscore bij dezelfde gehesen last. Alle kennis die in het eerste jaar van de opleiding Maritieme Techniek is opgedaan, is in deze ontwerpwedstrijd geïntegreerd.

Naast de eerstejaars mocht ook een groep ouderejaars Maritieme Techniek aan de ontwerpwedstrijd deelnemen in een zogenoemde ‘open klasse’. De praktijktest stond onder leiding van ingenieur Vink, docent Maritieme Techniek bij de sectie Scheeps en Offshore Constructies.

 

Technische jury

De test krijgt extra cachet omdat het tevens de afsluiting is van het eerste studiejaar. Daarom zijn ook ouders van studenten en verdere belangstellenden, onder meer uit de maritieme industrie, uitgenodigd. Voorafgaand aan de test kregen zij in een collegezaal tekst en uitleg over het doel van de wedstrijd. De acht teams hebben hun kraan ieder ontworpen volgens eigen interpretaties. Voor de verschillende onderdelen is uitsluitend twee millimeter dik plaatijzer gebruikt. De verschillende onderdelen zijn aan elkaar gelast. Een en ander werd duidelijk uitgelegd door zowel docent Vink als de studenten Jos Govaarts en Ronald van Gils.

Na deze ‘briefing’ wordt het gezelschap buiten op het plein opgewacht door de wedstrijddeelnemers. Een technische jury beoordeelt en meet de acht kranen eerst op. De jury bepaalt onder andere het gewicht van de kraan en stelt met behulp van een mal vast of de kraan voldoet aan de voorgeschreven maatvoering.

 

Kapseizen

De kraanconstructies worden een voor een op het dek van het scheepsmodel geplaatst. Aan het hijspunt wordt de lijn bevestigd, die weer verbonden wordt met een hijsgewicht. Dit gewicht bevindt zich naast het bassin ‘op de kade’. Door middel van elektronische signalering krijgt het gewicht een steeds hogere waarde. Op een geprojecteerde weegschaal is te zien hoe zwaar de kraan op dat moment wordt belast. Daarbij helt de romp van het scheepsmodel steeds verder over bakboord. Sommige kranen knikken of scheuren bij een bepaald hijsgewicht, waarna de proef over is. Andere hijslasten laten de romp te veel kantelen (kapseizen). Dat is het geval als het meetpunt aan de zijkant het wateroppervlak raakt en de maximumlast nog niet bereikt is. Ook in deze gevallen is de proef voorbij.

Aldus worden in ruim tweeënhalf uur acht kranen getest. Winnaar blijkt het team van Govaarts en Van Gils, dat met een zeer licht gebouwde kraan (bijna) de maximum hijslast haalt, zonder dat de kraan bezwijkt of het schip kapseist. Zij winnen een tocht met een boot van Smit Internationale om een zware hijsklus bij te wonen. Alle deelnemers verdienen met hun ontwerp de studiepunten die bij dit onderdeel behoren.

 

HTS-ers interesseren

Deze eerste maritieme ontwerpwedstrijd krijgt volgend jaar een vervolg. Studievereniging 'William Froude' wil hierdoor de verschillende scheepsbouwopleidingen in Delft onder de aandacht brengen. Zo wil men HTS-studenten van de Hogeschool Delft stimuleren om door te stromen naar de TU. Tevens is aan Hogeschool INHOLLAND gevraagd de wedstrijd te promoten onder hun studenten. Bij voldoende interesse kunnen zij volgend jaar ook meedoen aan een technisch project.

Het plan is dat de ontwerpwedstrijd uitgroeit tot een dag waarop HTS- en TU-studenten samen aan een wedstrijd deelnemen nadat zij zich gedurende een kwartaal over hetzelfde ontwerpprobleem hebben gebogen. Een prachtige promotionele activiteit om scholieren te laten zien wat studenten Maritieme Techniek doen. De industrie heeft door de wedstrijd en de praktijktest het signaal gekregen dat studenten Maritieme Techniek vanaf hun eerste jaar innoverend en actief bezig zijn ten behoeve van het maritieme bedrijfsleven.

 

Kader 1

Testsituatie

Op het plein is een waterbassin opgesteld met daarin een model van een scheepsromp met een waterverplaatsing van 1,75 ton en een lengte van 5,80 meter. Aan dek is een bevestigingspunt gemaakt waarmee de verschillende kranen geplaatst en vastgezet kunnen worden. Het hijspunt van de kraan steekt 500 millimeter buiten de zijkant van het schip uit. De romp ligt ongeveer 35 centimeter diep in het water. Op veertig millimeter vanaf de deklijn is op de huid in het midden van de romp een meetpunt geplaatst. Dit om de hellingshoek van het schip ten opzichte van de waterlijn te kunnen meten tijdens het hijsen van zware lasten.

De (houten) scheepsromp is in eigen beheer vervaardigd, met het zware-ladingschip van Kahn Scheepvaart, een type Jumbo 1600, als voorbeeld. Dit schip is 140 meter lang bij een breedte van 26,5 meter. Het heeft een maximale hijscapaciteit van 1.600 ton.

 

Kader 2

Zonneboot

Studenten van de TU Delft staan bekend om hun innoverend karakter. Zo bouwden studenten van Delft Waterbike Technology, een dispuut van 'William Froude', in een maand hun eerste door zonne-energie aangedreven boot. Inmiddels hebben ze er diverse demonstraties mee gegeven tijdens maritieme evenementen. De boot is inmiddels verder verbeterd, met als doel de snelste zonneboot ooit aan de start van de eerste Frisian Nuon Solar Challenge te laten verschijnen. Deze wedstrijd voor boten op zonne-energie vindt van 26 juni tot 1 juli 2006 in Friesland plaats.

De boot blijkt inmiddels bijzonder snel te varen, vooral door gebruik van een speciale rompvorm en hoogwaardige zonnecellen. Niettemin is er nog behoorlijk wat onderzoek en ontwikkeling nodig om een aantal noodzakelijke verbeteringen aan te brengen. Voor financiering hoopt het dispuut op sponsoring door het bedrijfsleven.

 

www.jumboship.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland