Defensie krijgt nieuwe snelle onderscheppingsboten | Maritiem Nederland
Nieuws

Defensie krijgt nieuwe snelle onderscheppingsbotenredactie | maandag 25 oktober 2021
Marine

De Koninklijke Marine en de landmacht kunnen over enkele jaren gebruikmaken van nieuwe snelle onderscheppingsboten. Een deel van FRISC’s wordt vanaf 2024 vervangen. Een ander deel wordt vernieuwd. Dit meldde minister Henk Kamp op 25 oktober aan de Tweede Kamer.

De vijftig FRISC’s (Fast Raiding, Interception and Special Forces Craft) van Defensie bereiken in 2024 het einde van de levensduur. Een deel wordt vervangen door dertien FFI’s (Future Fast Interceptor), terwijl een ander deel gemoderniseerd wordt. Daarnaast wordt een aantal FRISC-vaartuigen voor amfibische landingen op een andere manier vervangen. De bedoeling is dat de nieuwe vaartuigen en de gemoderniseerde FRISC’s nog minimaal tien jaar mee kunnen.

Groter bereik, stiller en veiliger

De komst van de FFI's betekent een flinke upgrade. Het vaartuig heeft een groter bereik dan de FRISC. Ook wordt onderzocht of hybride aandrijving mogelijk is. Dat is van belang om het motorgeluid aanzienlijk te kunnen beperken. Voor zowel de gemodificeerde FRISC als de FFI is een reductie van de fysieke belasting van de bemanning en passagiers van groot belang. Om dit te realiseren worden onder meer betere schokabsorberende stoelen geplaatst en krijgt de FFI een schokimpact sensor.

Verder beschikt de FFI over een krachtige vaartuiggebonden camera en een navigatiesysteem dat geschikt is voor varen met hoge snelheden. Het vaartuig biedt ook ruimte aan meer passagiers. Terwijl er nu nog maximaal acht passagiers aan boord kunnen, zijn dat er bij de FFI maximaal twaalf. Ook voor de uitrusting is meer plek.

Het ministerie van Defensie is op dit moment op zoek naar een leverancier voor de FFI. De marine gaat het vaartuig eerst nog uitgebreid testen. Dat gebeurt ook met het oog op fysieke belasting van de opvarenden.

Caribisch gebied

De marine blijft de gemodificeerde FRISC’s vanaf de patrouilleschepen (OPV’s) inzetten in het Caribisch gebied. De Maritime Special Operations Forces (MARSOF) van de marine en het Korps Commandotroepen van de landmacht gaan met de FFI varen. Ook bij operaties waar gewapende tegenstand te verwachten is. Daarmee wordt de FFI een echt Special Forces vaartuig.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland