Nieuws
Op Terschelling wordt hard gewerkt om de aangespoelde goederen te verzamelen (foto: Flying Focus)

Defensie helpt met opruimen losgeslagen containersredactie | donderdag 3 januari 2019
Zeevaart, Maritieme Cluster

Defensie zet een honderdtal militairen in die gaan helpen met het opruimen van de vervuilde stranden op de Nederlandse waddeneilanden, nadat het containerschip Zoë tijdens zwaar weer 270 zeecontainers verloor.

In de nacht van 1 op 2 januari verloor het containerschip Zoë van rederij MSC ter hoogte van het Duitse waddeneiland Borkum 270 containers. De containers en hun inhoud spoelen momenteel aan in het waddengebied en zorgen voor veel rommel en mogelijke vervuiling. De omvang van de vervuiling vraagt om meer capaciteit dan op lokaal niveau ter beschikking is.

Circa honderd militairen van de 43ste Gemechaniseerde Brigade uit Havelte gaan helpen bij het opruimen van de aangespoelde en soms kapotgeslagen containers. Ook het personeel gestationeerde op het militaire oefenterrein De Vliehors op Vlieland, verleent assistentie.

Grootschalige opruimactie

Behalve op Vlieland zijn er containers met losse goederen aangespoeld op Texel, Schiermonnikoog, Terschelling en Ameland. Het gaat om onder meer auto-onderdelen, speelgoed en meubilair. Stichting De Noordzee, Wereld Natuurfonds, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging komen op zaterdag 5 januari in actie. Zij roepen vrijwilligers op om die dag naar Terschelling te komen. Daar zal in samenspraak met de gemeente een gecoördineerde opruimactie plaatsvinden.

Containers met peroxide

Tenminste drie containers, die vooralsnog niet zijn gevonden, zitten vol met vaten met daarin organisch peroxide. De veiligheidsregio Friesland adviseert bij deze containers weg te blijven en de stof niet in te ademen. Mensen wordt verzocht 112 te bellen als ze de betreffende containers zien.

Op Terschelling zullen de organisaties de veiligheidsvoorschriften streng naleven. Ze roepen alle vrijwilligers op zich hieraan te houden. Het gaat om een gele container met nummer MSCU3713629, een blauwe container met nummer CXDU2077321 en een roestbruine container met nummer TCLU41747408.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland