Deep Dig-it legt kabel voor windpark 5,5 m diep | Maritiem Nederland
Nieuws
Trencher Deep Dig-It wordt bestuurd vanaf Van Oord's installatieschip MPI Adventure.

Deep Dig-it legt kabel voor windpark 5,5 m diep



Redactie | woensdag 23 september 2020

Ten noorden van de Maasvlakte bouwt TenneT het Net op zee Hollandse Kust (zuid) voor het aansluiten van nieuwe windparken. Hiervoor moeten vier kabels onder de Noordzeebodem worden gelegd. Voor de eerste tien kilometer van het tracé installeert Van Oord de kabels 5,5 m diep om de drukbevaren Rotterdamse Maasmond te 'overbruggen'.

Het Van Oord – Hellenic kabel consortium installeert dit jaar de eerste twee kabels naar het Alpha platform. De andere twee kabels, voor het Beta platform, volgen in 2021. Na de voorbereidende werkzaamheden afgerond is de kabel met een gestuurde boring aan land getrokken naar het nieuw gebouwde transformatorstation op de Maasvlakte. Vanaf daar wordt de kabel met een totale lengte van 42 km naar Hollandse Kust (zuid) gelegd door Van Oord's Deep Dig-It, een gigantische, op afstand aangestuurde onderwater trencher (graafmachine).

Onbemand en op afstand bestuurd

Deep Dig-it is een zogenoemde ‘Tracked Remotely Operated Vehicle’ (TROV).  De trencher rijdt onbemand over de zeebodem en maakt een diepe sleuf voor de kabels door de zeebodem vloeibaar te maken. Tegelijkertijd legt de graafmachine de kabels in de sleuf en maakt deze weer dicht. De nieuwe trencher is de een van de allergrootste en meest krachtige in zijn soort en kan de kabels tot meer dan 5,5 m diepte begraven in zeer harde grond. De Deep Dig-It wordt aangestuurd vanaf Van Oord’s offshore installatieschip MPI Adventure. Het schip is tevens uitgerust met een kraan die de Deep Dig-It te water laat en er weer uithaalt.

Hollandse Kust (zuid)

Windpark Hollandse Kust (zuid) ligt 22 km uit de kust van provincie Zuid-Holland. De zeekabels verbinden de twee platforms op zee met het hoogspanningsstation De Maasvlakte en de Randstad 380 kV- Zuidring. De hoogspanningsverbinding van 1.400 MW zal in 2022 voltooid zijn en de windparken leveren uiteindelijk voldoende elektriciteit voor het jaarlijks verbruik van 1,6 miljoen huishoudens. 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland