Nieuws

Deense testfaciliteit voor reuzeturbines van 16MW

Gerald Schut | dinsdag 26 maart 2019

Een Deens onderzoekscentrum Lindø Offshore Renewables Centre (LORC) gaat een testfaciliteit voor de behuizing van turbines van 16MW bouwen. De Deense overheid draagt € 6,7 miljoen bij aan de bouw, die in totaal € 44 miljoen gaat kosten, meldden de ministers van Klimaat Lars Christian Lilleholt en Financiën minister Kristian Jensen

De grootste bestaande turbines die volgend jaar geïnstalleerd gaan worden zijn 10MW. Fabrikant General Electric heeft al aangekondigd in de Rotterdamse haven een turbine van 12MW te gaan testen.

Turbines van 16MW bestaan dus nog lang niet. Het is onduidelijk wie de turbines van 16 MW zou gaan maken. Turbinefabrikant Vestas, die een fabriek vlak naast LORC heeft ontkent tegenover Rechargenews plannen in die richting te hebben.

Volgens de Danish Wind Energy Association (DWIA) moet de aankondiging gezien worden in het licht van het akkoord dat de Deense overheid in januari sloot met de windindustrie om het land voorop te laten lopen in de ontwikkeling van grotere turbines.

“De Deense windturbine industrie maakt letterlijk grote stappen in de groene transitie en helpt ook om grote investeringen naar Denemarken te krijgen. Daarom ondersteunen we de testfaciliteiten met 50 miljoen Kronen”, zegt de Deense klimaatminister Lars Lilleholt. Het geld dat de Deense regering bijdraagt, wordt gebruikt om de testfaciliteit te bouwen. De totale bouw kost ongeveer 330 miljoen Deense Kronen (€ 44 miljoen).

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland