Deal Rotterdam-Daewoo voor ontwikkeling smart ships | Maritiem Nederland
Nieuws
DMSE en Port of Rotterdam tekenden een exclusieve strategische samenwerkingsovereenkomst voor drie jaar.

Deal Rotterdam-Daewoo voor ontwikkeling smart ships

Redactie | maandag 27 juli 2020
Havenbedrijf Rotterdam, Smart Maritime Technology

De Zuid-Koreaanse scheepsbouwer Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) heeft een driejarige onderzoeksdeal met de Rotterdamse haven gesloten voor de door ontwikkeling van onbemande schepen. Eerder sloot Daewoo een vergelijkbaar akkoord met de Koreaanse haven Busan.

Het Havenbedrijf Rotterdam wil vooroplopen in de ontwikkeling en bereidt zich al enkele jaren voor op een toekomst met autonome schepen. Het past in de ambitie om de slimste, efficiëntste en milieuvriendelijkste haven van de wereld te zijn. In 2017 is al proefgevaren met een onbemand schip. Sindsdien zijn er geregeld experimenten. Het gaat tot nu toe om kleine boten. 

DSME bouwt grote vaartuigen. Onder meer olietankers, boorplatformen en containerschepen. De werf heeft aangekondigd marktleider te willen zijn in de bouw van autonoom varende schepen. Daarbij kan zij de Rotterdamse expertise goed gebruiken, laat het bedrijf weten. Daewoo noemt daarbij dat de afhandeling van schepen in Rotterdam dankzij allerlei technische snufjes tot de efficiëntste van de wereld behoort.

Volgens Daewoo zijn onbemande schepen in de toekomst veiliger, efficiënter en ook milieuvriendelijker dan schepen met bemanning. De twee partijen hebben afgesproken om gezamenlijk smart ship en haven communicatie standaarden te ontwikkelen. De ontwikkeling van digital twins versterkt de interface en de dynamische communicatie tussen schip en wal.

In de Rotterdamse toekomstscenario’s zullen bemande en onbemande schepen door elkaar varen. 

Partners Maritiem Nederland