De maritieme maakindustrie verzamelt zich in Hamburg | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: HMC/Michael Zapf

De maritieme maakindustrie verzamelt zich in Hamburg

Van 9 tot en met 12 september vindt de SMM Beurs in Hamburg plaats. Met 2.000 exposanten en 50.000 bezoekers is dit ‘s werelds grootste vakbeurs voor de maritieme maakindustrie. Een derde van de exposanten is Duits, de rest komt van over de hele wereld. Er komen 27 nationale paviljoenen.

Als hoofdthema (‘Leitmotif’) van de beurs heeft de organisatie, net als de organisatie van alle maritieme vakbeurzen, gekozen voor ‘Innovatie’. Op 8 september vindt het ‘Ship Finance Forum plaats onder de titel ‘A new beginning’. De overige dagen krijgen de thema’s Environmental Protection, Recruiting, Security & Defence en Offshore.

Inzet Koninklijke Marine

De woensdag en donderdag zijn doorgaans de drukstbezochte dagen op de beurs, maar dinsdag 9 september belooft de Hollanddag te worden. Marinefregat ‘Zr. Ms. Evertsen’ komt voor de gelegenheid naar Hamburg en aan boord zal een congres met als thema het verlagen van operationele kosten georganiseerd worden. Martin Bloem, managing partner van Bloem Doze Nienhuis Maritime Consultants, is nauw betrokken bij de organisatie van dit congres. “Tuurlijk, het thema milieu dat de organisatie aan deze dag koppelt is actueel, maar waar reders écht in geïnteresseerd zijn is kostenbesparing - lagere bunkerkosten.” Bloem legt uit dat dit vaak hand in hand gaat met lagere emissies: “De marges in de scheepvaart zijn momenteel flinterdun en we willen de wereld laten zien wat het Nederlandse maritieme cluster kan doen aan het beperken van de operationele kosten.”

Dreigt het geen Nederlands feestje in het buitenland te worden aan boord van de Evertsen? “De toegang tot het congres is beperkt, we nodigen gerichte handelspartners uit het buitenland uit.” Na een serie presentaties van onder andere Wärtsilä, Damen en Heijnen en Hopman, en een rondleiding over het schip, komt er een receptie die wel breder toegankelijk is.

De Topsector Water wijst jaarlijks één maritieme vakbeurs aan, die ze extra ondersteunt met pr-activiteiten. Volgens Bloem is dat de reden waarom Nederland zo’n groot Holland Paviljoen kan neerzetten en dat er een hartelijke ontvangst van de bemanning van de Evertsen staat te wachten. “Zo’n fraai staaltje Nederlandse technologie waar je je handelspartners op rond kan leiden helpt het bedrijfsleven natuurlijk enorm.”

De Duitse markt

Ondanks moeilijke economische tijden prolongeert de Duitse scheepsbouwindustrie haar koppositie binnen Europa. In 2012 groeide de totale omzet van de Duitse werven met 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Met 473.000 CGT (totale bruto tonnage) was Duitsland verantwoordelijk voor een kwart van de totale EU-productie. Hoewel enkele werven failliet gingen, behoort de harde kern van de Duitse scheepsbouwindustrie tot de absolute wereldtop in diverse segmenten: cruiseschepen (Meyer Werft), ro-ro schepen (FSG), offshore wind (Nordic Yards), megajachten (Lürssen, Abeking & Rasmussen) en scheepsreparatie (Blohm+Voss). Vooral de markt voor offshore windenergie beleeft momenteel een zeer sterke groei (20 procent).

SMM
Wat: Maritieme vakbeurs
Wanneer: 9 t/m 12 september, dagelijks van 9.30 uur tot 18.00 uur
Waar: Hamburg Messe und Congress
Meer informatie over bezoek en aanmelden: www.smm-hamburg.com

Partners Maritiem Nederland