De Hummel, het flexibele alternatief voor walstroom | Maritiem Nederland
Nieuws

De Hummel, het flexibele alternatief voor walstroom

Antoon Oosting | maandag 11 juli 2016
LNG

Hamburg heeft ‘m en Rotterdam krijgt er een, van nog eens vijftien LNG Hybrid Barges die het Duitse Becker Marine Systems de komende jaren wil bouwen. En als er enkele tientallen maritieme journalisten uit de hele wereld in Hamburg zijn voor een persconferentie is dit natuurlijk een buitenkans voor het bedrijf om nog eens extra aandacht te vragen voor dit bijzondere project.

Het in oktober 2014 als ‘Hummel’ gedoopte, maar pas voorjaar 2015 daadwerkelijk in gebruik genomen vaartuig is in feite een drijvende krachtcentrale die zowel stroom als warmte kan leveren. Elektriciteit die het via kabels en aparte aansluitpunten kan leveren aan vooral cruiseschepen opdat die tijdens hun ligtijd in de haven hun eigen motoren en aggregaten kunnen uitschakelen.

Want ook cruiseschepen zijn drijvende krachtcentrales waarvan echter het probleem is dat ze draaien op zwaar vervuilende stookolie of wat minder smerige gasolie waarmee ze veel milieuonvriendelijke stoffen als zwavel, stikstof, CO2 en fijnstof uitstoten. Dat is vooral als de schepen aanleggen bij cruiseterminals dicht bij het centrum van de stad - in Hamburg zijn dat er twee - een flink probleem voor de luchtkwaliteit.

Een oplossing zou zijn wanneer schepen op het plaatselijke elektriciteitsnet zouden kunnen inpluggen maar de aanleg van zo’n walstroomsysteem kost miljoenen. De stroombehoefte van een cruiseschip is vergelijkbaar met dat van 22.000 huishoudens, een kleine stad. Bovendien moet de installatie op het schip zelf worden aangepast à raison van een half tot een miljoen euro.

Het flexibele alternatief hiervoor is de Hummel die, draaiend op LNG, wel schoon is want hij stoot geen zwavel of fijnstof uit. De uitstoot van stikstofoxiden is 80 procent lager en die van CO2 is 25 procent minder. In Hamburg is er een schip, de ‘AIDAsol’, dat vorig jaar twaalf keer door de Hummel van stroom is voorzien. In het winterseizoen, als de cruiseschepen de Noord- en Oostzee verruilen voor warmere oorden, wordt de Hummel ingezet voor de levering van stroom en warmte aan containerterminals.

De LNG waarop de Hummel draait, zit in twee uitwisselbare, 40-voets tankcontainers. Een verdamper zet het vloeibare LNG om in gasvorm om te kunnen verbranden. Via warmte-kracht-koppeling maken de motoren en aggregaten er 60 Hz, 11 kV stroom van.

De LNG Hybrid Barge die Becker Marine Systems nu voor Kotug bouwt, moet juni volgend jaar worden opgeleverd. Kotug wil dit vaartuig in Rotterdam inzetten voor de levering van stroom aan cruiseschepen. ’s Winters kan deze dan stroom en warmte leveren voor fabrieken of het stedelijke warmtenet.

Partners Maritiem Nederland