De Bock Maritiem breidt uit met twee kruiplijncoasters | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Smaragd' en de 'Saffier', twee bestaande schepen van De Bock Maritiem. Foto: De Bock Maritiem

De Bock Maritiem breidt uit met twee kruiplijncoasters

Jan Spoelstra | dinsdag 12 januari 2016
Zeevaart, Binnenvaart, Damen

Rederij De Bock Maritiem gaat haar vloot uitbreiden door de overname van twee kruiplijncoasters. Het Alkmaarse bedrijf brengt de schepen onder Nederlandse vlag.

De inzegening van de twee schepen is gepland op vrijdag 15 januari 2016 bij Damen Shiprepair in Harlingen. De twee schepen (2.700 ton draagvermogen) gaan onder de namen 'Amadeus Amethist' en 'Amadeus Aquamarijn' varen, waarbij Amadeus verwijst naar Amadeus Schiffahrt uit Duisburg. De schepen zullen voor dit Duitse bedrijf in tijdbevrachting gaan varen. De schepen met bouwjaar 2000 voeren voorheen onder de namen ‘RMS Rhenus’ en de ‘RMS Lagona’ voor scheepseigenaar Rhenus Maritime Services uit Duisburg.

Bijzonder aan kruiplijncoasters is dat ze door de lage accommodatie en geringe diepgang de grote rivieren en kanalen met bruggen en geringe diepte op kunnen varen, alsmede langere afstanden over zee kunnen afleggen. Het vaargebied van de schepen wordt de Rijn, het Albertkanaal en bestemmingen rond de Noord- en Oostzee.

Met de overname komt de vloot van De Bock Maritiem in totaal op vijf schepen. De drie andere schepen van De Bock Maritiem zijn de 'Smaragd' (2003, 3.155 ton), de 'Saffier' (2008, 5.800 ton) en de 'Sardius' (2011, 5.200 ton).

De Bock Maritiem vervoert alle soorten droge lading zoals staalproducten, hout, papier, (zware) projectlading, containers en bulkladingen als graan en kunstmest. De rederij heeft ook een dochteronderneming welke zich richt op maritieme dienstverlening zoals scheepsmanagement, technische services en het detacheren van zeevarenden.

Partners Maritiem Nederland