De berg komt naar Mohammed | Maritiem Nederland
Nieuws
De berg komt naar Mohammed

De berg komt naar Mohammed

Mischa Brendel | maandag 2 mei 2011

Uit computersimulaties blijkt dat het economisch haalbaar is om Ijsbergen van Groenland naar Afrika te slepen, om er daar drinkwater uit te halen.

De Fransman Georges Mougin werkt al jaren aan het idee om drinkwater te winnen uit ijsbergen voor de kust van Groenland om het drinkwatertekort in de wereld aan te pakken. Door computersimulaties van Dassault Systèmes hebben aangetoond dat het technisch haalbaar is om een ijsberg van de Groenlandse kust naar de kust van Tenerife (Canarische Eilanden) te verslepen om er daar drinkwater uit te winnen.
“We gebruiken de zeestromen. Hierdoor kunnen we wachten tot er vanaf de Groenlandse kust een geschikte ijsberg voor komt drijven, om deze vervolgens te vervoeren naar de Canarische Eilanden”, aldus de Franse ingenieur.  “vervolgens leggen twee schepen een soort van isolerend net om de ijsberg heen.”
Het ‘koelmatras’ wordt met een kabel aan een sleepboot bevestigd, die de berg vervolgens in een periode van circa vier maanden naar de kust van Tenerife loodst. De voornaamste taak van de sleepboot is het bijsturen van de ijsberg, want Mougin denkt handig gebruik te kunnen maken van oceaanstromen. Volgens Dassault is een zeesleper met een #bollard pull# van 130 ton sterk genoeg om een ijsberg van 7 miljoen ton de goede kant op te manoeuvreren.
In de simulaties bleef van een ijsberg van 6,5 miljoen ton, 4 miljoen ton aan bevroren zoet water over. Genoeg om 70.000 mensen een jaar lang van drinkwater te voorzien. Per duizend lieter drinkwater dat de Atlantische oceaan oversteekt, verbruikt de sleepboot één liter brandstof volgens de ingeniëurs van Dassault.

Partners Maritiem Nederland