Damen zet autonoom varen in hogere versnelling | Maritiem Nederland
Nieuws
Toine Cleophas (Damen), Frank Relou (business development manager Sea Machines) en Michiel Louwerse (Damen).

Samenwerking met Sea Machines Robotics


Damen zet autonoom varen in hogere versnellingRedactie | maandag 15 februari 2021
Scheepsbouw, Smart Maritime Technology

Damen Shipyards en Sea Machines Robotics zijn een samenwerking aangegaan om de toepassing van collision avoidance systemen aan boord van Damen-schepen te onderzoeken. De Triton-technologie van Damen is de verbindende schakel tussen de autonome technologie aan boord, de onshore monitoring en data-analyse.

De afgelopen vier jaar heeft Damen Shipyards Group geïnvesteerd in technologie voor autonome scheepvaart. De scheepsbouwer heeft deelgenomen aan verschillende gezamenlijke industriële projecten om de haalbaarheid van autonome technologie te onderzoeken. Damen gaat nu de volgende fase in door een strategische alliantie aan te gaan met het in Boston gevestigde bedrijf. De alliantie heeft tot doel de acceptatie van navigatietechnologie te versnellen om de autonomie op door Damen gebouwde schepen te vergroten.

Toine Cleophas, manager bij Damen: “Deze alliantie zal een belangrijke rol spelen bij de realisatie van de strategie van Damen, die is gebaseerd op de voortdurende ontwikkeling van digitalisering, duurzaamheid en operational excellence van onze producten en diensten. De samenwerking maakt deel uit van ons R & D-programma Smart Ship en zal de klantwaarde verhogen door een meer gedigitaliseerd Damen-portfolio te ondersteunen."

Digital twin

In eerste instantie zal Damen de de Sea Machines SM300 technologie voor autonoom varen en bediening op afstand toepassen in zijn testomgeving. Op deze manier is het mogelijk om de integratiecomplexiteit en systeemprestaties op elk type Damen-schip te voorspellen. Door deze oplossing te integreren in softwaremodellen komt een digital twin van het schip beschikbaar en komen de voordelen van autonome technologie al vóór de installatie aan boord in beeld.

Hieronder een video over de SM300-technologie voor het waarnemen en vermijden van obstakels tijdens het varen (beeld: Sea Machines). Tekst gaat verder onder de video.

Cleophas: “Bij Damen zien we autonome schepen niet zozeer als onbemande ‘spookschepen' die in stilte de oceanen doorploegen. Wij voorzien schepen waarbij een aantal taken geautomatiseerd zijn, waardoor de bemanning gerichter kan omgaan met die taken die nog menselijk ingrijpen vereisen, zoals de activiteiten die nodig zijn wanneer het schip in de haven aankomt. In sommige situaties kan een volledig autonoom schip nodig zijn, in andere gevallen worden slechts delen van de activiteiten geautomatiseerd om de bemanning aan boord te ondersteunen en daarmee de veiligheid en efficiëntie te vergroten."

Vraag neemt toe

"De alliantie van Damen met Sea Machines geeft een duidelijk signaal af aan de industrie dat de toepassing van autonome maritieme technologie snel dichterbij komt en dat er veel vraag naar is bij commerciële operators", aldus Michael G. Johnson, CEO van Sea Machines. “We zien een toekomst waarin de meeste – zo niet alle – nieuw gebouwde schepen standaard over autonome technologie zullen beschikken. Deze samenwerking zal de positie van Sea Machines als de ‘go-to’ leverancier van geavanceerde maritieme technologie versnellen en zorgt ervoor dat Damen de komende jaren een innovatieve marktleider blijft. ''

Het Sea Machine-systeem om botsingen te vermijden kan de bemanning op verschillende manieren ondersteunen. Het SM300-systeem plaatst de navigator in een toezichthoudende rol, waardoor hij kan multitasken of zelfs kan uitrusten, terwijl het schip zijn route vaart en botsingen vermijdt op basis van COLREG. Door het gebruik van meerdere sensoren, zoals radar en camera's, in combinatie met machine learning algoritmes, leert het systeem op basis van kunstmatige intelligentie om objecten te herkennen en het schip veilig naar zijn bestemming te manoeuvreren.

Damen Triton

Nu de nieuwe samenwerking van de grond komt, zet Damen het interne Smart Ship-programma voort. Het Damen Triton-platform, dat deel uitmaakt van dit programma, legt al een dataverbinding tussen schip en wal. Triton biedt scheepsdata aan een brede kring van gebruikers, met of zonder data-analyse, waardoor de weg wordt geëffend naar meer efficiëntie en duurzaamheid bij operaties.

Ook in de samenwerking met Sea Machines zal de Triton-technologie een verbindende schakel zijn tussen de autonome technologie aan boord, de onshore monitoring en data-analyse.

Marktleider in systemen autonoom varen

Sea Machines, met het hoofdkantoor in de internationale tech hub van Boston en wereldwijd actief, is de marktleider in autonome commando- en perceptiesystemen voor de maritieme industrie. Het bedrijf, opgericht in 2015, bouwt autonome scheepssoftware en -systemen die zorgen voor een hogere veiligheid, meer efficiëntie en betere prestaties van schepen, werkboten en commerciële passagiersschepen. Lees meer op sea-machines.com.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland