Damen wint contract nieuwe havenslepers Antwerpen | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de twee RSD 2513 havenslepers, die Damen bouwt voor Port of Antwerp.

Damen wint contract nieuwe havenslepers Antwerpenredactie | woensdag 29 juli 2020
Scheepsbouw, Havens

Damen heeft de tender gewonnen voor de levering van twee RSD 2513 slepers voor Port of Antwerp. Damen's Next Generation havenslepers beschikken over state-of-the-art technologie op het gebied van veiligheid, duurzaamheid, efficiency en betrouwbaarheid. 

De RSD 2513 heeft aanzienlijk lagere emissies dan vergelijkbare slepers en is uitgevoerd met splintervrij Damen Safety Glass beglazing – identiek aan dat in auto’s – en een uiterst ergonomische human machine interface (HMI). De havensleper is speciaal ontworpen voor scheepsafhandeling, en is zowel compact als sterk met zijn 70 ton paaltrekkracht.

De twee boegen van de RSD 2513 zorgen voor optimale prestaties bij sleepwerk aan zowel de boeg als het achterschip van de zeeschepen. Dankzij dit ‘altijd de boeg vooruit’-concept kan Damen een hoger vrijboord realiseren dan bij andere slepers van deze omvang. Hierdoor komt er geen water op het dek, wat de stabiliteit en veiligheid vergroot.

IMO Tier III-eisen

Zowel Port of Antwerp als Damen hebben duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel. Deze ambities kwamen duidelijk in deze tender naar voren. Zo koos Port of Antwerp ervoor om de schepen te voorzien van het door Damen in-house ontworpen – en gecertificeerde – systeem voor de reductie van stikstofoxide (NOX). Daarmee voldoen de slepers aan de IMO Tier III eisen.

Port of Antwerp koos er ook voor om de twee schepen uit te rusten met een FiFi 1 brandblusuitrusting. 

Duurzame haven

 Celine Audenaerdt, technisch manager Port of Antwerp: “In onze rol als operator willen we graag het goede voorbeeld geven en investeren in een vergroening van onze vloot. We zijn onze sleepboten stelselmatig aan het vervangen door nieuwe type slepers die milieuvriendelijker zijn. De aankoop van de twee tugs bij Damen kadert hierin. De nieuwe sleepboten hebben een efficiëntere en bijgevolg zuinigere aandrijving, waardoor ze een pak minder verbruiken. Daarnaast zijn we ook twee nieuwe prototypes aan het ontwikkelen die varen op waterstof en methanol.”

“We zijn heel trots op de levering van de eerste Damen-slepers aan Port of Antwerp – tevens de eerste azimuth aangedreven slepers – die aan hun ambities op milieu- en operationeel gebied beantwoorden”, aldus Vincent Maes Damen area sales manager Benelux.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland