Damen voltooit ombouw oceanografisch research vessel | Maritiem Nederland
Nieuws
De OceanXplorer op de werf van Damen Shiprepair Rotterdam.

Damen voltooit ombouw oceanografisch research vesselRedactie | vrijdag 28 februari 2020
Scheepsbouw

Na een uitgebreid ombouwprogramma op de werf van Damen Shiprepair Rotterdam verlaat oceanografisch research vessel OceanXplorer binnenkort het dok. Het 87,1 m lange schip van OceanX, dat vroeger Alucia2 heette, gaat naast zusterschip Alucia het leven in de oceanen verkennen.

OceanX combineert next-gen technologie, wetenschap en storytelling voor oceanografisch onderzoek. Het bedrijf roept toonaangevende wetenschappers, wereldleiders, filantropie partners en media op om te streven naar een beter begrip en een betere bescherming van onze oceanen. Tot de mijlpalen van OceanX tot nu toe behoren het vastleggen van de allereerste beelden van de reuzeninktvis in zijn natuurlijke habitat en de eerste 1000 meter diepzeeduik naar de Antarctische zeebodem.

Uitgebreide rebuild

In opdracht van OceanX heeft Damen Shiprepair & Conversion het schip uitgebreid onder handen genomen. Zo werden onder meer laboratoria en onderzoeksfaciliteiten toegevoegd aan het schip, dat beschikt over accommodatie op jachtniveau. Een nieuw sensorplatform (de Gondola) onder de kiel geeft informatie door aan het laboratorium en aan de nieuwe brug. Daarnaast verzorgde de werf alle noodzakelijke basis- en gedetailleerde engineering voor constructie-, leiding- en elektrotechnische werkzaamheden.

Verder zorgde de werf voor afsluiting van de (oorspronkelijke) moon pool en de installatie van stabilisatoren. Met behulp van een lier en het nieuw geïnstalleerde 40 tons A-frame op het dek van het schip is het mogelijk ROV's (onderwaterrobots) en bemande duikbootjes te water te laten. Daarnaast beschikt de OceanXplorer over een helikopterdek.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland