Damen voltooit LNG-conversie sleephopperzuiger | Maritiem Nederland
Nieuws
Op de werf in Duinkerken verzorgde Damen een presentatie over de conversie voor belangstellenden (foto: Damen)

Damen voltooit LNG-conversie sleephopperzuigerredactie | donderdag 28 februari 2019
Scheepsbouw, Baggeren

Damen Shiprepair Dunkerque legt de laatste hand aan de conversie van de conventionele sleephopperzuiger 'Samuel de Champlain' naar een dual fuel aandrijving met MGO en LNG. 

Het gaat om de eerste soortgelijke conversie van een baggerschip in Europa. De generatoren van het dieselelektrisch aangedreven schip zijn vervangen dual fuel modellen. Daarnaast is een LNG-tank ingebouwd. DE conversie was niet zonder uitdagingen. Zo werd halverwege het project gewisseld van motorleverancier.

"Onder baggerbedrijven - en de maritieme industrie in het algemeen - is veel belangstelling voor deze conversie", zegt Fabien Guillemot, Commercial Manager bij Damen Shiprepair Dunkerque. "LNG is niet nieuw, maar deze fundamentele conversie van een bestaand schip opent nieuwe perspectieven. Het succes van dit project laat zien dat reders die actief zijn in de kustwateren en in SECA-gebieden een alternatief hebben in plaats van nieuwbouw."

Europese subsidie

De conversie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Innovation and Networks Executive Agency (INEA) van de Europese Commissie. Samen met een aantal andere Franse en Spaanse maritieme bedrijven vormde eigenaar GIE-Dragages Ports het Spaans-Franse consortium ‘S/F SamueLNG for a Blue Atlantic Arch’. Doel van het consortium is het stimuleren van het gebruik van LNG door kleinschalige schepen die varen langs de Atlantische kust van Frankrijk en Spanje en in Het Kanaal. 

Terug aan het werk

Na de definitieve oplevering hervat de Samuel de Camplain haar werkzaamheden voor Dragages Ports: het uitbaggeren van het estuarium van Seine en Loire.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland