Damen verwerft grootste fregatten-order ooit | Maritiem Nederland
Nieuws
In juni 2019 nam de Duitse marine het eerste nieuwe fregat van de F125-klasse in gebruik, de 'Baden-Württemberg'.

Damen verwerft grootste fregatten-order ooitRedactie | dinsdag 14 januari 2020
Marine, Scheepsbouw

Damen Shipyards en de Duitse scheepswerf Blohm + Voss gaan vier nieuwe MKS 180-fregatten bouwen. Dit maakte de Duitse staatssecretaris van Defensie Peter Tauber bekend in een brief aan de Bundestag. Damen is de leider van het consortium dat de grootste Duitse marineorder met een waarde van 5,3 miljard euro binnenhaalt. 

In de laatste ronde versloeg Damen de propositie van German Naval Yards in samenwerking met ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). De strijd om de vier Duitse fregatten begon in 2016 toen één van de eerste Europese aanbestedingen van marineschepen startte. Drie consortia namen het toen tegen elkaar op: TKMS met Lürssen (aanbod: aangepast F125-fregat), BAE Systems met German Naval Yards (aangepast Type 26 fregat) en de Nederlands-Duitse combinatie. In maart 2018 viel TKMS-Lürssen af, maar TKMS voegde zich bij German Naval Yards. En Lürssen bleef, als eigenaar van Blohm+Voss, alsnog in de race.

De brief van staatssecretaris Tauber is goed nieuws voor Damen, maar het Duitse parlement moet nog wel instemmen met de beslissing. De Nederlandse scheepswerf onthoudt zich van een reactie tot het moment van de officiële bekendmaking.

Hieronder een artist impression van het schetsontwerp van het nieuwe fregat (foto: Bundeswehr).De tekst gaat verder onder de foto.

Ook Thales kan profiteren

"De fregattenorder is waarschijnlijk ook goed nieuws voor Thales, dat in het verleden ook radars leverde voor Duitse fregatten maar bij de F125-fregatten gepasseerd werd door concurrent Hensholdt. Nu zou Thales niet alleen radars maar ook het combat management systeem Tacticos kunnen leveren", aldus Jaime Karremann in een bericht op zijn website Marineschepen.nl.

Bouw in Hamburg

De vier fregatten worden onder auspiciën van hoofdaannemer Damen gebouwd op de scheepswerf van Blohm + Voss in Hamburg, de Duitse partner van Damen. Over het ontwerp van de fregatten is nog vrijwel niets bekend. De verwachting is dat de schepen multi-inzetbaar moeten zijn: van anti-piraterij missies en humanitaire hulpverlening tot het beschermen van een eskader tegen vliegtuigen en onderzeeboten. 

Bron: Marineschepen.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland